La participació a les eleccions catalanes d'avui ha estat del 35,09% del cens a les 13:00 hores, 5,7 punts més que en els anteriors comicis autonòmics de novembre del 2012, quan a aquesta mateixa hora la participació era del 29,43%.

La consellera de Governació de la Generalitat, Meritxell Borràs, ho ha anunciat en una roda de premsa des del Parlament. Borràs ha explicat que l'"interès" que han suscitat aquestes eleccions s'està traduint en un increment de la participació a les quatre circumscripcions, on en molts col·legis electorals s'han creat llargues cues des de primera hora del matí.

CuesDesprés de dipositar el seu vot, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha declarat que avui ja és "una gran victòria de la democràcia" malgrat els "obstacles" del Govern central per decidir el futur polític de Catalunya i ha considerat que se celebra un "plebiscit" on el poble català "es confronta cara a cara amb el seu destí". Acompanyat de la seva dona Helena Rakosnik i després de mitja hora de cua, Mas ha dipositat la papereta al col·legi Infant Jesús de Barcelona, on ha estat rebut amb alguns aplaudiments i crits d'independència. En el moment de votar, dos apoderats del PP a prop de Mas han alçat les seves carpetes amb el logotip del partit i altres persones que eren a prop del president han alçat cartells de VOX, que recordaven l'article 155 de la Constitució, i han exhibit dues banderes espanyoles. Aquests últims han estat apartats de la zona pels guardaespatlles de Mas. Per la seva banda, el president d'ERC i número cinc de Junts pel Sí, Oriol Junqueras, ha expressat la seva convicció que els resultats de les catalanes d'avui seran "inequívocs". Quasi tots els caps de llista han votat abans de migdia en els seus respectius col·legis electorals i han coincidit a fer una crida a la participació. Els representants de les forces independentistes han insistit a més en la necessitat que tots respectin els resultats. El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ha exigit que es respecti el resultat electoral "sigui quin sigui", després de dipositar el seu vot al Centre Cultural Mira-sol de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental). Enmig d'una gran expectació mediàtica, Romeva ha anat puntual al seu col·legi electoral, on aquest matí han aparegut pintades a favor de la unitat d'Espanya, que han estat esborrades abans de la seva arribada.

El candidat del PSC, Miquel Iceta, ha expressat el seu "desig" que els comicis tinguin la "màxima participació de la història", perquè està en joc "una decisió important per al futur" de Catalunya, després de votar en un col·legi ubicat a la Universitat de Barcelona (UB).

El candidat del PPC, Xavier Garcia Albiol, s'ha mostrat avui "esperançat" pels resultats que pugui obtenir el PP en aquestes eleccions donada la "participació massiva" a l'àrea metropolitana de Barcelona.

El candidat de Catalunya Sí que es pot, Lluís Rabell, ha animat a que tothom vagi a votar perquè són "unes eleccions transcendentals i com més alta sigui la participació, més legitimat es veurà el seu resultat".

Inés Arrimadas, candidata de Ciutadans, ha animat tots els catalans a sortir en "massa" perquè hi hagi una "alta participació" en aquestes eleccions, "tan importants" per a Catalunya i per a Espanya.

El candidat d'Unió, Ramon Espadaler, ha fet una crida a la participació en les eleccions "més importants celebrades mai des de la recuperació de l'autogovern", i s'ha mostrat convençut que el seu partit aconseguirà entrar al Parlament.

Antonio Baños, candidat de la CUP, ha assegurat que les eleccions catalanes són "un plebiscit" i ha afegit que "com més gent voti, més clar serà el mandat del poble català".

 

Segueix la jornada electoral en directe al minut a minut d'ElNacional.cat.