Després que aquest diumenge Veneçuela celebrés un referèndum popular realitzat al marge del poder electoral i impulsat per l'oposició en contra de modificar la Constitució —i guanyés aclaparadorament el 'no'—, i després que ahir diferents mitjans estatals reconeguessin el caràcter plebiscitari de la votació i aplaudissin que més de set milions de veneçolans acudissin a les urnes, avui ha estat precisament el seu president, Nicolás Maduro, qui ha volgut enviar un missatge a Espanya.

Concretament al president espanyol, Mariano Rajoy, a qui ha demanat que "tregui el nas de Veneçuela" perquè, de la mateixa manera que, assegura: "Jo no he d'opinar ni ficar-me en els afers interns d'Espanya ni de Catalunya, la valenta Catalunya, rebel Catalunya", considera que Rajoy tampoc ho ha de fer amb el seu país. 

Les contradiccions de l'executiu estatal en aquest sentit han servit a Maduro per clarificar encara més el seu missatge. "Ai, per Marianito, Marianito, Marianito Rajoycito sí que és legal una consulta paral·lela a l'Estat, a la Constitució, una consulta interna que he permès dels partits de la dreta, però no és legal el referèndum que vol el poble de Catalunya per decidir el seu estatus davant l'Estat espanyol", li ha retret, i li ha llançat una pregunta a l'aire: "Sobre quines referències treus tu, Rajoy, que l'intent del poble de Catalunya de fer una jornada democràtica i un referèndum consultiu és il·legal?".

Per acabar, Maduro li recrimina: "Ja és bastant el que tens de pes amb la crisi social i econòmica i la tragèdia que viu Espanya", i li recorda: "El tema català, senzillament, ha desbordat les capacitats de Mariano Rajoy i companyia per ser atès democràticament, així que faig una crida al respecte de la constitucionalitat de Veneçuela, que respecta la constitucionalitat i la sobirania d'Espanya i del món sencer".

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.

Subscriu-te a ElNacional.cat