La Comunitat de Madrid ha fet de la pressa per tornar a la normalitat la seva senya d'identitat en la gestió de la crisi de la covid-19. Enarborant banderes de suposada llibertat, la presidenta de la Comunitat, Isabel Díaz Ayuso, ha prescindit de moltes mesures de protecció per obrir restaurants, activitats culturals i l'oci nocturn. Un cop més, pels despatxos del govern madrileny plana la idea de tornar a ser els primers a deixar enrere una mesura de protecció contra el coronavirus: la mascareta en interiors

Ja fa tres mesos que a l'Estat espanyol la mascareta no és obligatòria a l'aire lliure, sempre que no sigui en situacions de risc, com en aglomeracions. Durant aquests mesos en què la mascareta ha quedat arraconada a un costat en espais oberts, no ha arribat cap proposta al Consell Interterritorial Salut. Tot i això, segons avança El Independiente, el govern de la Comunitat de Madrid comença a dibuixar un futur sense mascaretes a interiors després de Nadal.

Es tracta d'una pas més per recuperar la normalitat prepandèmia que el govern madrileny no ha plantejat de forma oficial, però que l'entorn de Díaz Ayuso no veuen molt allunyant, arribant ha assegurat que l'abandonament de les mascaretes no pot demorar-se més enllà de la primavera de 2022. Hi ha països com Finlàndia, Suècia o Dinamarca que ja han prescindit de la mascareta en tots els seus espais. 

Plans en plena millora

Si bé el govern d'Ayuso ha actuat en certes ocasions obviant la realitat epidemiològica de la seva comunitat i de tot l'Estat. En aquest cas, el pla per dir l'adeu de definitiu a les mascaretes està voltant per la ment dels líders madrilenys en plena millora epidemiològica i amb índex alt de vacunació. 

Madrid és un dels principals focus d'infecció malgrat comptar amb poc més del 70% de la seva població vacunada amb la pauta completa. Pel que fa a la resta de l'Estat, el virus es pot considerar sota control. Durant aquest cap de setmana s'han registrat 5.039 nous contagis, segons ha notificat el ministeri de Sanitat, el mínim registrat en un cap de setmana des del dilluns 20 de juliol de 2020, fa 14 mesos. 

Des de divendres, la incidència acumulada s'ha reduït en gairebé 4 punts fins als 65 casos per 100.000 habitants a 14 dies registrats avui. D'aquesta manera, se segueix avançant en la direcció de situar-se per sota dels 50 casos a 14 dies, pels quals es considera que l'Estat entra en una situació de risc baix per coronavirus segons els criteris del ministeri de Sanitat.

 

Imatge principal: Presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, en una sessió de control / Europa Press