El president francès i coprincep andorrà, Emmanuel Macron, ha defensat avui a Andorra l'acord entre el principat pirinenc i la UE, i ha assegurat que no comportarà cap retrocés nacional. Macron ha afirmat que "Andorra és europea" i que arribar a un acord d'associació amb la UE "no és renunciar a la sobirania del poble andorrà ni diluir la seva identitat".

En aquest sentit, ha afegit que Europa no és un espai on es vulguin diluir "les identitats, cultures, llengües i tradicions" i ha encoratjat el Govern del Principat i la societat a continuar negociant i defensar les "especificitats" del país dins d'aquest nou marc d'obertura internacional.

Durant la seva visita al principat, on ha participat a una sessió parlamentària de caire solemne a la Casa de la Vall, també ha volgut donar suport al projecte per convertir tant aquest edifici com la catedral de la Seu d'Urgell, el castell de Foix (el precedent de l'actual coprincipat francès) i d'altres elements materials que ajuden a entendre la història d'Andorra, en Patrimoni Mundial de la Unesco.

Macron Casa de la Vall Andorra @governandorra

Abans de participar en una sessió solemne a la Casa de la Vall, amb els diputats vestits de gala, el president francès ha saludat al copríncep episcopal i arquebisbe d'Urgell, Joan-Enric Vives. La primera visita oficial de Macron a Andorra ha començat al comú de Canillo i des d'allà s'ha desplaçat al d'Encamp i al de Sant Julià de Lòria, on també s'ha trobat amb els cònsols.

A la tarda, el president francès ha visitat les parròquies d'Ordino, la Massana, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. Finalment, té previst adreçar-se als andorrans des de la plaça del Poble, juntament amb el cap de Govern andorrà, Xavier Espot. Per tal de facilitar als andorrans poder participar en la visita del seu copríncep, l'executiu del Principat ha decretat el tancament de comerços, indústries, oficines i administracions públiques mentre es duu a terme el recorregut.