La intervenció de la presidenta de l'ANC, Dolors Feliu, a l'acte de la Diada aquest dilluns on exigia al president Aragonès que declari la independència o convoqui eleccions, ha aixecat molta polseguera i ha generat moltes crítiques contra l'Assemblea. L'endemà d'aquesta petició el president Pere Aragonès responia a Feliu assegurant que, a hores d'ara, una Declaració Unilateral d'Independència (DUI) "no serviria per a res" si no hi ha suport internacional. "Podem sortir 15 vegades al balcó, però ens han de reconèixer. La qüestió és com es fa efectiva", va assegurar en una entrevista.

El cantautor Lluis Llach ha sortit al pas i ha lamentat que molta gent "vol carregar-se l'ANC". A través d'una piulada, Llach ha denunciat "l'interès frisós per destruir-la", independentment d'estar d'acord o no amb l'actual directiva. Segons el cantautor l'interès per acabar amb l'Assemblea és únicament que "és l'estructura o eina amb més capacitat de mobilització que té l'independentisme". En aquest sentit, ha demanat no oblidar "les motivacions profundes". Amb tot, ha defensat que en cas d'estar en desacord amb la directiva, els seus estatuts tenen la manera d'introduir canvis que obtinguin majories. "Mentrestant, defensem-la. Ens hi va massa". 

Veus contràries a l'ANC 

Pere Aragonès no ha estat l'únic que s'ha posicionat contrari a les peticions de l'ANC. L'expresidenta del Parlament i també expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell, ha assegurat aquesta setmana que l'entitat independentista està perdent la transversalitat. En una entrevista aquest dimecres a TV3 va afirmar que "l'ANC va néixer amb l'objectiu de ser transversal, abans hi havia militants de tots els partits i persones de totes les sensibilitats, aquesta transversalitat ja no hi és i caldria recuperar-la". Segons Forcadell, l'ANC es va crear com a òrgan de pressió, però ha apuntat que "una cosa és pressionar el Govern i els partits, i l'altra, la negociació real".

El negociador de Sumar amb Junts, Jaume Asens, també ha criticat el discurs de l'ANC a la Diada i ha avisat que "els que estan en contra dels acords es tornen aliats involuntaris de l'statu quo i acaben sent funcionals al projecte de l'adversari". Asens adverteix que "hi ha certs relats èpics i grandiloqüents, el relat del tot o res, que són d'un hipercorticisme paralitzant que acaba reforçant l'statu quo". En la mateixa línia s'ha situat el líder dels socialistes a Catalunya, Salvador Illa, que ha defensat que després del 23-J hi ha "una oportunitat que s'ha d'intentar aprofitar" i ha posat de límit la Constitució. La diputada d'ERC al Congrés, Teresa Jordà, també s'ha manifestat en contra del discurs de l'ANC i ha assegurat que no li van agradar les seves paraules perquè "no sumen". A més, considera que el discurs de l'entitat independentista s'ha radicalitzat.