El cantautor i president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Lluís Llach, ha valorat que el suport d'Esquerra Republicana per investir el socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat seria "un disbarat" i un "error estratègic monumental" per part dels republicans, als quals avisa que "van al suïcidi". Així ho ha afirmat aquest dimecres en una entrevista a Els Matins de TV3, en la qual l'activista independentista ha instat ERC a tornar al camí "original", que és —afirma— el que el va fer que ell s'unís a les llistes de Junts pel Sí el 2015. "Com a independentista, rebutjo clarament que pugui ser president de la Generalitat Illa, un senyor que va votar el 155 i que anava a les manifestacions de la ultradreta (...) Si ha d'haver-hi eleccions, que n'hi hagi", ha expressat Llach.

En aquest sentit, i fent referència la crisi en la qual es troba immers el partit que ara lidera la secretària general, Marta Rovira, i que Oriol Junqueras aspira a tornar a liderar com a president, Llach ha assegurat que han d'entendre que "potser l'independentisme és la sortida als seus problemes". "Que ERC netegi el que ha de netejar, que és molt", ha afegit. Sobre aquesta crisi al partit, "un dels drames de l'independentisme", el president de l'ANC ha afegit que li sap greu, perquè és el partit amb el qual més s'identificaria, "si hagués tingut un altre tarannà els últims quatre anys". "La gent pensa que jo era de Junts", ha deixat anar Llach, que tot seguit ha afirmat que pensa que l'independentisme necessita "un centreesquerra fort" de la mà d'ERC i un "centredreta fort" de la mà de Junts. "Tot és molt més difícil si no", ha valorat l'activista.

Estratègia conjunta: "Ara toca anar plegats"

"Ara toca anar plegats, després d'aquests anys de fracassos", ha valorat Llach. El líder de l'ANC afirma que les entitats socials estan intentant col·laborar entre elles, per reunir-se, parlar i "lligar complicitats" i creu que això pot ser un bon exemple per a la classe política, sobre la qual ha assegurat que han fet el "disbarat" d'anar "per separat, dir qui és més valent, qui és més covard...". "Un problema tan gran com l'autodeterminació d'un país no es pot fer en paràmetres tan pobres", ha sentenciat Llach. En aquest sentit, el dirigent ha admès que "l'independentisme, des de la repressió, el 155, està en el reflux d'un entusiasme que va acabar al voltant de l'any 2019". I, en conseqüència, el líder de l'ANC recepta als partits una estratègia conjunta per "dominar al Parlament des d'un punt de vista independentista".

Precisament en aquest complex context, les principals branques de l'independentisme, socials i polítiques, es van reunir a Waterloo aquest cap de setmana passat, per analitzar l'escenari polític i coordinar l'estratègia: Junts, ERC, Òmnium, l'ANC, el Consell de la República i l'Associació de Municipis per la Independència. Sobre aquesta cimera, Llach no ha volgut dir massa al·legant una promesa conjunta de discreció, si bé ha deixat anar que es van posar sobre la taula les respectives posicions sobre diverses qüestions —"de nació, d'escoles, de trens, dels CAP"— que "assenyalen el moment tan greu que vivim com a societat". Amb tot, el que ha destacat Llach com a més important és que "des de feia 7 anys no hi havia una reunió així". 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!