El Lluçanès és des d'aquest dimecres la 43a comarca de Catalunya, després que així ho hagi aprovat la majoria del Parlament. Aquesta era una reivindicació històrica de la regió, formada per municipis que fins ara eren de tres comarques diferents (Osona, el Berguedà i el Bages), que en una consulta celebrada el 2015 va votar a favor d'esdevenir una nova comarca, tot i que en alguns dels seus pobles el resultat va ser en contra. Cal tenir en compte que el Consell Comarcal del Lluçanès no es crearia fins després de les eleccions municipals del 2027, d'aquí a quatre anys, i mentrestant, els municipis formaran part d'una Mancomunitat transitòria, que s'haurà de conformar abans del 31 de desembre d'aquest 2023. 

Així, el text impulsat pel Govern i tramitat per lectura única ha estat aprovat amb els vots a favor d'ERC, Junts, CUP i en Comú Podem, mentre que PSC i la dreta hi han votat en contra. Entre les crítiques que han fet a aquesta proposta és la seva càrrega electoralista, ja que el text s'ha aprovat poques setmanes abans de les eleccions municipals, però el Consell Comarcal no es crearà fins que no hagin passat quatre anys. Ciutadans havia presentat una esmena a la totalitat, però aquesta no ha prosperat. 

 

Prats de Lluçanès, capital de comarca

A la consulta del 2015, vuit municipis van votar a favor de la nova comarca, mentre cinc es van manifestar en contra. La idea inicial del Govern era donar més temps a aquests últims per decidir si volien fer el canvi, però d'aquests, quatre ja havien aprovat als seus plens municipals la seva voluntat de no formar part del Lluçanès. En el cas que canviïn d'opinió, haurà d'esperar fins al 2027 i a la creació del Consell Comarcal i llavors iniciar els tràmits per canviar de comarca. D'aquesta manera, el Lluçanès estarà formada per Prats de Lluçanès (la capital), Alpens, Lluçà, Olost, Oristà, Perafita, Sant Feliu Sasserra, Sant Martí d'Albars i Sobremunt. El cas de Sant Feliu Sasserra, on va guanyar el 'no' a la consulta, és especial i es preveu que tinguin l'opció de reintegrar-se a la comarca del Bages si finalment no volen formar part del Lluçanès.

Vot de confiança de qui va votar 'no' al Lluçanès

Per part d'Esquerra, la diputada Alba Camps ha volgut destacar la tasca feta per part del Govern i el Parlament, així com dels alcaldes de la comarca per la seva "determinació incansable". "Gent del Lluçanès, us presentem allò que ja és vostre. Us donem l'eina administrativa; seguiu fent que sigui plena de sentit". Camps ha recordat durant la seva intervenció la figura de la secretaria general d'ERC, l'osonenca Marta Rovira, i també ha demanat un vot de confiança a aquelles persones que van votar no a la creació de la nova comarca: "Us demanem confiança i una mica de temps, el Govern ho ha planificat amb prou cura perquè es pugui fer amb fonaments sòlids i amb garanties". 

Anna Erra, diputada de Junts i alcaldessa de Vic, també ha celebrat la creació de la nova comarca i ha recordat les raons històriques del Lluçanès, així com les geogràfiques. "Volen ser una comarca que miri al futur. Històricament, els seus habitants han tingut aquest sentiment de pertinença i la percepció que les seves necessitats estarien més ben ateses si fossin una comarca reconeguda. El territori ho té clar, com a comarca millorarà la seva qualitat de vida ja que es podran atendre molt millor els pobles i els seus habitants". Erra ha definit aquesta jornada com un "dia històric" després d'un camí molt llarg des del 2010.