El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest divendres el llistat dels espanyols morts en el camp de concentració nazis Mauthausen-Gusen, situat a Àustria, amb l'objectiu de facilitar als familiars el seu registre com morts. Entre el llistat, que inclou 4.427 noms, es troba un total de 1.414 catalans -892 barcelonins, 255 tarragonins, 143 lleidatans i 124 gironins.

(Per a cerques, Control F sobre el document)

Amb la publicació del llistat es duu a terme l'acordat per la magistrada-jutge encarregada del Registre Civil Central, que compleix una de les iniciatives de la Llei de Memòria Històrica per a la reparació de les víctimes del nazisme, segons destaca el Ministeri de Justícia.

Els familiars i interessats tindran la possibilitat de presentar al·legacions i sol·licitar correccions en el termini d'un mes. Així seran inclosos en el registre de morts, estatus que encara no tenien.

La nòmina d'espanyols que van perdre la vida en els camps de Mauthausen i Gusen anotada en la Direcció General dels Registres i del Notariat ha estat comparada amb altres bases de dades.

Les persones interessades en presentar al·legacions podran fer-ho a partir d'aquest divendres en el termini d'un mes i a internet a través de dos enllaços a pàgines web que apareixen a l'edicte publicat en el BOE.

Destaca Justícia que la iniciativa persegueix agrair i reparar els més de deu mil espanyols deportats a camps de concentració pel govern franquista, dels quals més de la meitat va perdre en ells la vida.

Recorda, a més, que el Consell de Ministres va acordar a l'abril establir el 5 de maig com a dia d'homenatge a aquestes víctimes.