La plaça de la Catedral s'ha omplert en un clam en favor de la llibertat dels presos polítics i de les llibertats nacionals catalanes. Mentre grups de ciutadans continuen tallant carreteres i vies de tren a diferents punts del territori, milers de persones han respost a la crida d'Òmnium Cultural i de l'Assemblea Nacional Catalana a concentrar-se en contra del govern espanyol.

Presos i 155, al punt de mira

Els cartells de "Llibertat presos polítics", les estelades i els llaços grocs han emplenat el centre de Barcelona. Gent de totes les edats ha confluït a la plaça de la Catedral per reclamar l'alliberament del Govern i dels líders de l'ANC i d'Òmnium. La indignació ha estat la tònica dominant entre els assistents, que asseguren estar decidits a continuar lluitant. "Ni un pas enrere", s'ha corejat en diverses ocasions. Els manifestants han mostrat la seva oposició al 155 tot cridant "Fora okupes del Palau", "Som República" i "És Puigdemont el nostre president", i han exigit la retirada de la policia espanyola i la Guàrdia Civil amb el crit "Fora les forces d'ocupació". També s'ha corejat un dels lemes més típics de les darreres jornades reivindicatives: "Els carrers seran sempre nostres" o "Fora, fora, fora, la justícia espanyola". Els manifestants han volgut deixar clar que “El PP és dictadura” i han reclamat l’auxili de la Unió Europea: “La Unió Europea on és?”, s'han preguntat.

concentracio avinguda de la catedral agusti alcoberro 8 N vaga general laura gomez (1)

El manifest

A l’inici de l’acte s’ha llegit un manifest de la Taula per la Democràcia, que també s’ha llegit a moltes altres concentracions d’altres punts del país. El text apunta que el 155 “afecta greument la vida de les persones” i constitueix “un atac directe a la democràcia”. Recorda que el control de les finances de la Generalitat afecta les associacions, complica la lluita contra les desigualtats i pot fer perdre llocs de treball. La Taula declara el seu compromís ferm amb les institucions elegides democràticament, demana “el retorn a la normalitat política” i recorda que les querelles no són la via per resoldre cap problema.

concentracio avinguda de la catedral 8 N vaga general laura gomez

Els parlaments

Diversos oradors s’han adherit a l’acte en nom de diverses organitzacions, en uns parlaments complicats per problemes de so. Des del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya han manifestat que no poden acceptar cap Govern català que no s’hagi votat democràticament. Un representant de la Unió de Pagesos ha afirmat el seu compromís indefugible amb les llibertats democràtiques i han afirmat que davant la situació “d’emergència social” en què estem, cal una reacció contundent sota el lema “Llibertat, Amnistia i Autodeterminació”.

concentracio avinguda de la catedral 8 N vaga general laura gomez (4)

Xiulets per a la UGT

Camil Ros, de la UGT, ha estat rebut amb xiulets i amb crits de “Vaga, vaga, vaga general”. El seu discurs no s’ha pogut sentir des de bona part de la plaça, malgrat que els organitzadors han demanat respecte per a la seva intervenció. En canvi, el representant del sindicat d’ensenyament d’USTEC, que ha estat molt aplaudit, ha recordat que l’escola pública i la concertada han fet vaga, ha afirmat la seva fidelitat a Clara Ponsatí, “l’única consellera que reconeixem” i ha volgut deixar clar que els mestres no adoctrinen els nens, però que no renunciaran a parlar de política a les aules, perquè és la seva missió. Ha estat molt aplaudida la representant dels Comitès de Defensa de la República, que ha recordat la tasca de mobilització massiva del dia d'avui a tot el territori, però també la resistència a les forces de seguretat de l'Estat de l'1 d'octubre. També ha rebut una forta ovació el representant de la Intersindical, el sindicat que va convocar la jornada de vaga d'avui.

La clausura

Han tancat els parlaments els representants de l’ANC i Òmnium Cultural. Agustí Alcoberro, en nom de l’ANC, ha agraït a tots els assistents i a tots els implicats en les mobilitzacions. Ha dit que “avui s’ha enviat un missatge al món i al Regne d’Espanya, que aquest no és un poble mesell, i que està disposat a lluitar per la seva llibertat”. I ha afirmat que està convençut que aconseguiran el retorn dels presos polítics i que torni el president que els catalans van votar. I ha afirmat que “no queda altra sortida que la victòria”, amb “l’alliberament dels presos, el retorn dels exiliats i la proclamació de la República Catalana”. Alcoberro ha cridat a la població a la mobilització, especialment a la del dia 11, al carrer Marina. Marcel Mauri d’Òmnium ha cridat a perseverar en la lluita i ha recordat que “a aquest país hem guanyat els nostres drets a pols, ningú no ens ha regalat res”. L'acte ha finalitzat amb la interpretació de l'Estaca a càrrec del cantautor Cesk Freixas.