Un any més, s'apropa l'aniversari de la mort del dictador Francisco Franco i els seus seguidors homenatgen la seva figura amb impunitat. Al llarg dels anys les lleis de memòria històrica han anat proliferant per les autonomies de l'Estat, però aquestes no sempre s'apliquen i no aturen les misses que proliferen cada 20N per tot el territori, amb la complicitat i el silenci del bisbat, segons denuncia Público

La capçalera digital ha recollit alguns exemples de misses que ja estan anunciades al voltant del 20N en territoris on hi ha lleis autonòmiques que protegeixen la memòria històrica, però que no s'estan aplicant sobre aquests grups franquistes. 

Un dels casos és el d'Aragó, on està vigent una llei de memòria democràtica que de moment no s'ha aplicat en cap ocasió. En aquest context l’església de Santiago el Mayor de Zaragoza té previst celebrar una missa per resar per Franco el mateix dia 20 de novembre. 

homenage franquista por el golpe de 1936 / europa pressUna dona fa una ofrena en una commemoració franquista del cop d'Estat de 1936 / Europa Press

A Andalusia es repeteix una situació similar. El govern andalús compta amb una llei de memòria i allà se celebraran diverses misses franquistes, les quals es troben a la programació d'activitats en el marc del 20N que han fet les organitzacions Movimiento Católico EspañolFundación Nacional Francisco Franco (FNFF), dues de les més actives en l'organització d'homenatges al dictador. 

Entre les celebracions més sonades i que cada any recullen més crítiques hi ha els actes que tindran lloc al Valle de los Caídos. Després del trasllat del cos del dictador l'any 2019, després de la celebració els adeptes de Franco es desplaçaran al cementeri de Mingorrubio.

Aquí no acaben els actes programats al marge de les lleis de memòria, ja que la família Franco organitza una altra missa en un temple catòlic de Madrid. A més, fins al moment s'han anunciat convocatòries a altres esglésies a Ceuta, Zamora i Albacete

Cancel·lada per polèmica

Hi ha algunes de les misses programades que han estat cancel·lades, però res ha tingut a veure amb el respecte a les normatives sobre la memòria històrica. El motiu? Un cartell massa polèmic.

misa franco primo riveraCartell de convocatòria a una missa en favor de Franco i Primo de Rivera 

La convocatòria de la missa, que es va anunciar a través de canals de missatgeria telefònica, s'anunciava amb una imatge on hi apareixien Francisco Franco i José Antonio Primo de Rivera. 

L'acte, finalment, s'ha cancel·lat. Són els mateixos organitzadors de la missa els qui han decidit suspendre aquest acte que es promocionava amb un cartell blau amb la imatge de la creu del Valle de los Caídos i la Pietat de Juan de Ávalos. 

"M'alegra molt que hagin estat ells mateixos els que han desconvocat, perquè quan vaig veure aquest cartell em va doldre", ha declarat a Público el capellà del temple en qüestió. 

"Són unes 15 persones. Amb total naturalitat solen venir un parell de sacerdots, que són els que celebren aquesta mateixa missa. Cada any ho han demanat i cada any se'ls ha concedit perquè no es negarà a ningú resar pels seus difunts", ha justificat i ha afegit que hi ha una confusió amb les misses per resar per Franco: "No és un homenatge ni res d'això".

Passivitat de l'Església 

Per la seva banda l’Església ha mantingut el silenci al voltant d'aquestes convocatòries. En canvi, Movimiento Católico Español ha tingut una posició menys discreta. "Nosaltres recordem els nostres. Dir que això és apologia és una altra tergiversació de la realitat", ha defensat José Luis Corral, responsable de l'organització.

Corral, a més, ha presentat els que volen resar per l'"ànima" d'un dictador com Franco com les víctimes de tot plegat. Considera que la cancel·lació de l'acte de la Catedral de San Nicolás "és una mostra del totalitarisme i sectarisme que s'expressa en aquesta gent marxista i revengista que cada dia té menys vergonya".

 

Imatge principal: Un home fa una ofrena davant de la tomba de Franco en l'aniversari del cop d'Estat de 1936 / Europa Press