Se l'ha batejat com el Pacte de Sant Joan. Però bé hauria pogut dir-se'n el Pacte del Tripartit Impossible. El que Junts per Catalunya i els Comuns s'han negat sense concessions a Barcelona ha acabat sent una realitat a Lleida. Totes dues formacions compartiran govern amb Esquerra Republicana, que n'ostenta l'alcaldia. Aquest dijous rubricaran l'aliança, que han ratificat les respectives assemblees. 

Si fa dues setmanes ja van fer història, amb la investidura del republicà Miquel Pueyo que posava fi a més de quatre dècades de mandats socialistes, ERC, JxCat i el Comú de Lleida faran ara un pas més. Al llarg dels últims dies s'han anat succeint les reunions per identificar i comparar els punts programàtics compartits, assenyalar-los i incorporar-los en un acord programàtic que destaca tres objectius compartits: un govern municipal estable per als pròxims quatre anys, aposta per la transparència, la participació, la lluita contra la corrupció, el bon govern i l'ètica en la gestió pública, i l'activació de mesures urgents per millorar la qualitat de vida dels lleidatans. 

D'aquesta manera, el nou govern municipal comptarà amb 15 regidors (7 d'ERC, 6 de JxCat i 2 dels comuns) dels 27 que conformen el ple de l'Ajuntament. És a dir, tindran la majoria absoluta necessària per governar. Fins al darrer moment, el Comú de Lleida ha dubtat sobre la seva incorporació al govern municipal. Finalment, les seves bases ho han avalat, amb una condició: la creació d'una comissió de seguiment i control que vigili que l'acord amb ERC i JxCat es compleix i que, en cas negatiu, es voti la sortida del tripartit. En el darrer mandat, JxCat i els comuns havien coincidit en qüestions importants com el model comercial, la planificació urbanística o les polítiques socials.

Amb el Pacte de Sant Joan s'enterra definitivament l'era socialista a Lleida, que ha durat 40 anys. Els últims quatre ja van ser costeruts per al PSC, que per primera vegada en molts anys va haver de comandar la ciutat sense majoria absoluta, amb només 8 regidors. Per tirar endavant la majoria de mesures, els socialistes van apuntalar-se en Cs. Ara, compartiran espai amb ells a l'oposició, on també hi queda el PP.