El cantautor Lluís Llach ha fet un elogi encès del president Quim Torra, en la presentació del seu llibre Les hores greus davant una plaça del Vi de Girona plena, destacant-ne la "qualitat humana". "En aquest país, quan diguem molt honorable president, pensarem molt en la teva actuació", ha afegit Llach entre aplaudiments del públic.

Llach ha marcat dues etapes en el mandat de Torra, la primera quan "intentava ordenar dissidències" en el món independentista, per les diferents estratègies, i la segona quan apareix la pandèmia de la Covid. "Llavors vas tenir un motiu concret per exercir de president de la Generalitat. Vas dir per aquí no hi passo [davant l'actuació del ministeri]. I això la gent ho percep", ha afegit.

Segons el cantautor, amb la pandèmia Torra es va trobar davant un ministre de Sanitat, Salvador Illa, que el van nomenar per a una cartera sense competències "i es va trobar amb un mullader per al qual no estava preparat".

Símbol Editors

La plaça del Vi de Girona en la presentació del llibre de Torra, amb Llach / Símbol Llibres

En la seva intervenció el president Torra ha insistit que Espanya és irreformable, i que mai acceptarà un model de referèndums com a Suïssa, on es consulta de forma permanent la ciutadania. "Espanya mai serà un país com Suïssa, és una pèrdua de temps", ha reiterat.

El president ha demanat als partits independentistes que aterrin a concretar un "full raonable" cap a la independència. Ha recordat que ell no ho va aconseguir en l'anterior legislatura. "Vaig provar-ho i no me'n vaig sortir. Jo vaig anar a fer la independència i ens vam trobar amb una guerra de tots plegats", ha indicat.

Torra ha revelat que se sent reflectit en la figura del president Josep Irla, que a l'exili es va trobar "amb dissidències terribles" i va acabar encarregant a Josep Tarradellas la continuïtat de la institució. Ha fet broma descrivint-se com un noucentista d'Acció Catalana, el partit dels intel·lectuals als anys 30.

"En alguns moments m'he sentit molt aclaparat per la responsabilitat, especialment durant la pandèmia", ha afegit. Torra ha recordat que quan es va contagiar de la malaltia es va confinar a la Casa dels Canonges, perquè la seva dona és una persona de risc i està delicada, i va haver de passar tots els dies sol mentre alhora governava.