La pandèmia, la crisi del sistema polític, el canvi climàtic... El compositor i escriptor Lluís Llach considera que ens trobem "en un atzucac històric de sistema". "Estem rodejats de quatre pandèmies: sanitària, econòmica, climàtica i democràtica”, ha dit aquest dijous en una entrevista a El món a RAC1.

Llach ha assistit al programa per presentar el seu nou llibre, Escac al destí, però també ha aprofitat per parlar de política. "Si la democràcia se salva, la independència és inexorable. Sinó hi ha independència, voldrà dir que no s'ha salvat", ha deixat clar l'escriptor.

Llach - Parlament - Sergi Alcàzar

Lluís Llach al Parlament de Catalunya,com a diputat de JxCat. / Sergi Alcázar

Llach tampoc no s'ha estat de comentar les tensions actuals en el si dels partits catalans. "Fan una exhibició de no seguiment de l’alè del carrer. Les divisions partidistes prevalen sobre altres qüestions que ens semblen a molts més importants", ha criticat. A tot això, el cantautor ha reivindicat la necessitat de tenir "paciència". "Tot i aquest temporal, hem d'intentar arribar a bon port", ha sentenciat.

Escac al destí, la nova novel·la de Llach

Escac al destí és la quarta novel·la de Llach, un thriller ambientat en un regne medieval imaginari on un assassinat amenaça de provocar un cataclisme polític. "La repressió ha existit sempre, però en aquella època la repressió sexual, per exemple, era d'una gran magnitud", ha explicat.

La faceta de novel·lista li ha permès, segons ha explicat el mateix Llach, "aprendre moltes coses noves". En les seves anteriors novel·les, l'ambientació històrica era molt més recent i l'últim llibre li ha permès sortir de la seva zona de confort.

 

Imatge principal: Lluís Llach en una manifestació contra la repressió a Barcelona, l'octubre de 2019.  / EP