El cantautor Lluís Llach ha collat els partits independentistes després l'ultimàtum del TSJC de donar 10 dies a la conselleria d'Educació per aplicar el 25% de castellà a les escoles catalanes, qüestionant el model d'immersió. "Si les institucions i els partits que les maneu, no foteu res, no espereu que no us ho tinguem en compte. Confrontació institucional", ha indicat. "Les seves institucions hi van, més que mai. Les nostres on són?", ha preguntat. Llach ha advertit així del perill d'una reacció passiva del Govern davant el que està fent l'Estat. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), rebuda la notificació del Tribunal Suprem, ha dictat avui el decret de fermesa de la sentència de finals del 2020 que obliga el Departament d’Educació a l’aplicació del 25% de la llengua castellana a totes les escoles del país, ho demanin o no les famílies. En la resolució, el tribunal dona 10 dies a la Generalitat per complir l'ordre, tot i que encara pot presentar recurs de reposició. 

Lluís Llach

Des de la resolució, han estat un degoteig els centres que han hagut de complir el 25% de castellà en aules concretes a petició d'algunes famílies. Des del Departament d'Educació es va indicar que les ordres del TSJC s'havien de complir, però que protegiria els professors. Les entitats educatives, aglutinades a Som Escola, van sortir al carrer per demanar que no es reculi en la protecció de la llengua del país. El TSJC va dictar el 16 de desembre de 2020 la polèmica resolució que la comunitat educativa va interpretar com un atac a la immersió lingüística pactada des de fa dècades. La resolució fixa que una assignatura que no sigui la de llengua castellana ha de ser feta en aquest idioma. En la interlocutòria d’avui, el tribunal indica que quan Educació rebi l'ordre té “deu dies des de la seva comunicació perquè la dugui a pur i degut efecte i practiqui el que exigeix el compliment de les declaracions contingudes en la resolució”. No obstant això, s'hi especifica que la part demandada té dos mesos per executar la sentència, tal com estableix l'article 104 de la llei contenciosa administrativa.

El TSJC va ordenar l'obligació del 25% de castellà a totes les escoles a partir del projecte lingüístic del col·legi Puig de les Cadiretes de Llagostera (Gironès), que pretenia explicitar el català "com a eix vertebrador" i "llengua vehicular" de l'ensenyament. La secció cinquena de la sala contenciosa administrativa del TSJC va decidir que aquest projecte "no és conforme a dret", argumentant que no garanteix que els infants rebin "un ensenyament que inclogui el castellà com a llengua vehicular en proporció raonable". Amb aquesta darrera decisió, ja són sis els projectes lingüístics que han estat tombats pel TSJC, que inclouen l'Escola Puig de les Cadiretes de Llagostera (pública), l'Escola Frangoal de Castelldefels (concertada), l'Escola Aura de Reus (concertada), l'Institut els Pallaresos (públic), l'Escola Bogatell de Barcelona (pública) i l'Escola Josefina Ibáñez d'Abrera (pública).