El líder del Bloc Quebequès, Yves F. Blanchet, ha fet un vídeo amb motiu de les eleccions catalanes, i ha convidat els catalans a aplicar el dret a l'autodeterminació i fer-ho quan ells vulguin. "Els del Bloc Quebequès donem suport incondicional a la vostra lluita pel dret a l'autodeterminació, i fareu bé com a poble i com a nació, d'utilitzar-lo com millor us sembli", ha indicat, donant a entendre que és una decisió de Catalunya.

Blanchet ha aprofitat per "exigir en nom de la decència i de la democràcia l'alliberament dels presos polítics detinguts per Espanya". Ha insistit que són empresonaments "per un delicte d'opinió, per l'exercici de la llibertat d'expressió i per reivindicar drets democràtics".

"Us desitjo la solidaritat, us desitjo el coratge i us ofereixo el suport de tots els quebequesos que volen la seva independència nacional", ha conclòs.

El president a l'exili, Carles Puigdemont, ha agraït les paraules del dirigent quebequès. "Benvolgut amic, gràcies pel teu suport. La vostra solidaritat és molt important per a tots nosaltres!", ha assenyalat.

Blanchet va participar la setmana passada a la sessió del Parlament del Canadà usant una mascareta amb les quatre barres catalanes, i va indicar que ho feia en solidaritat amb Catalunya.

"Uns dies abans de les eleccions en un context convuls davant d'Espanya i els seus aliats, entre ells el Canadà, que es burlen de la democràcia, jo porto els colors de Catalunya al Parlament canadenc en solidaritat amb aquest poble i el seu dret a l'autodeterminació", va indicar llavors Blanchet.