El president del Tribunal Suprem, Carlos Lesmes, ha remès aquest dilluns a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, la comunicació cursada divendres passat pel president de la sala penal d'aquest organisme que eleva suplicatori en relació amb la diputada de Junts per Catalunya Laura Borràs, "amb la finalitat que se li doni el tràmit que correspongui en aquesta Cambra". Es demana permís per investigar-la per un total de quatre delictes relacionats amb uns contractes que va adjudicar durant l'etapa en què va ser directora de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC).

La comunicació de Lesmes s'acompanya de l'exposició raonada de l'instructor de la causa al Suprem, en la qual es relacionen els fets objecte de la causa que podrien ser constitutius dels delictes de prevaricació, frau a l'Administració, malversació de cabals públics i falsedat documental, segons ha informat l'alt tribunal.

Segons la instrucció, les irregularitats apareixen en 18 contractes d'aquesta organització, per valor de 259.863 euros, que van ser adjudicats al seu amic Isaías Herrero, que està sent igualment investigat per l'alt tribunal. No obstant això, l'instructor detalla que la malversació encara s'ha de quantificar.

L'exposició ha estat redactada per l'instructor de la causa al Suprem, el magistrat Eduardo Porres, que és qui ha instat el suplicatori. L'esmentat jutge va citar per al passat 14 de febrer al Suprem Laura Borràs perquè prestés declaració voluntària, en qualitat d'investigada en la causa, tal com la llei l'hi permet, però la diputada va optar per no anar a la citació.

Després d'analitzar de forma detallada tota la instrucció, Porres conclou que Borràs tenia la condició d'autoritat i "va actuar abusant de les funcions que legalment tenia encomanades".

Així, va cometre prevaricació en dictar resolucions que van donar lloc a l'"omissió injustificada dels tràmits essencials del procediment administratiu", la qual cosa, mentre no se la pugui escoltar en declaració, "manca de tota explicació jurídica i evidencia l'exclusiva voluntat d'afavorir els interessos" del seu amic Hererro, fet que va ocasionar un resultat materialment injust. Igualment, troba indicis de malversació —per un valor total que segons Porres encara no s'ha quantificat— i de frau administratiu i també documental.

La investigació a la diputada de JxCat neix de la instrucció que va obrir un jutjat de Maresa el 2017 contra Isaías Herrero per un presumpte delicte de falsificació de moneda, al qual després es van sumar falsedat documental i tràfic de drogues. En el marc d'aquesta causa, els investigadors van analitzar les converses telefòniques de l'"amic" de Borràs, de les quals es desprenia la necessitat de preparar unes factures.

El jutjat de Manresa finalment es va inhibir a favor del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, on va continuar la investigació i es va confirmar el "modus operandi seguit en el període 2014-2017 que consistia a dividir la contractació del servei amb contractes menors", explica la resolució. Va ser aquest tribunal el que va elevar la causa al Suprem atesa la condició d'aforada de Borràs com a diputada en el Congrés.

La prova clau es va trobar en una la cadena de correus electrònics enviats el 2013 i 2014 en els quals Borràs indica de "forma molt explícita" a Herrero com havia de procedir. A més, els investigadors van constatar que una de les empreses que van licitar per aconseguir un dels contractes presumptament irregulars, Lab Hermeneia, havia estat creada anteriorment per la diputada catalana, encara que finalment l'adjudicació va ser per a una de les empreses d'Herrero, que va presentar un pressupost de 100 euros menys.