"Un trencaclosques jurídic europeu". Aquestes són les paraules que fa servir el diari francès Le Monde per descriure la detenció i la possible extradició del president Carles Puigdemont, actualment empresonat a Neumünster, Almenaya. El rotatiu destaca que el destí de Puigdemont és objecte de debat a Alemanya, però que aquest tema també s'estén al Regne Unit i Bèlgica "on també hi ha líders independentistes amb una ordre de detenció europea". 

Le Monde té molt clar que el cas és complex ja que perquè una extradició sigui possible és necessari que els delictes que s'atribueixen a Puigdemont existeixen en el dret alemany, com és el cas de l'apropiació indeguda de fons públics, recorda el rotatiu. D'altra banda qüestiona l'acusació de delicte de rebel·lió, que no existeix a Alemanya, és per això que Le Monde explica que el delicte més proper a la rebel·lió seria el d'"alta traïció".

En la mateixa línia, l'advocat alemany Nicolás Gazeas, indica a Le Monde que perquè hi hagi alta traïció hi ha d'haver violència, un fet que no veu en el cas català. El lletrat també subratlla que "la justícia alemanya es troba atrapada en un conflicte intern amb Espanya de caràcter polític".

Gazeas explica que tal i com han dit "diversos juristes alemanys", els jutges de Schleswig-Holstein, la terra on va ser arrestat el president català, on està detingut i on el seu cas ha de ser examinat dins dels seixanta dies posteriors a la seva detenció, no pot córrer el risc d'exposar l'acusat a un procés polític a Espanya.