La diplomàcia espanyola continua abocada a desautoritzar l’independentisme fora de les fronteres de l’Estat. Ara ha estat la ministra d’Exteriors, Arancha González Laya, qui ha concedit una entrevista a la televisió pública d’Estònia. Gran part de la conversa ha girat al voltant de Catalunya. La titular d’Exteriors no només ha menyspreat la majoria independentista del 14-F, que és insuficient per al govern espanyol, sinó que també s’ha expressat “ofesa” per la comparació amb el cas del dissident rus Aleksei Navalni. Preguntada per Carles Puigdemont, ha defensat que com a eurodiputat gaudeix de tots els seus drets.

En l’entrevista a la cadena pública ETV, Arancha González Laya ha defensat que “Catalunya és una part d’Espanya”, i que “Espanya és una democràcia amb una Constitució que ens hem donat tots els espanyols, també tots els catalans”. Per això, ha prosseguit, “el que importa és el que tots els espanyols decideixin fer”.

 

Seguint aquest fil, la ministra espanyola d’Exteriors ha tirat de l’argumentari del govern central, assegurant que “quan parles de Catalunya, no tots els catalans pensen de la mateixa manera”. Amb tot, ha negat la majoria independentista del 52% dels vots, aferrant-se al cens total: “Només un 35% o 37% dels catalans en les últimes eleccions a Catalunya volen seguir aquest camí”. A més a més, ha afegit, podria generar un efecte contagi en “altres regions d’Espanya que tenen la seva pròpia llengua i autogovern”. González Laya ha defensat que la Constitució espanyola parla de “majories a Catalunya i a Espanya”. El contrari, ha advertit, suposaria “el caos”.

Preguntada sobre el president Carles Puigdemont, la titular d’Exteriors ha subratllat que “no està a la presó” i que “com a membre del Parlament Europeu viu en llibertat i gaudeix dels mateixos drets i llibertats que qualsevol ciutadà”. També ha aprofitat per negar l’existència de presos polítics a Espanya: “Estan a la presó per trencar la llei espanyola”. En aquest sentit, s’ha mostrat “ofesa” per la comparació amb Alexei Navalni a Rússia. “Espanya és una democràcia” i han “infringit la llei”, ha conclòs.

 

Argumentari de La Moncloa

És el mateix argumentari que ha fet servir el govern espanyol des del 14 de febrer. Just després de les eleccions catalanes, en roda de premsa a La Moncloa, a Carmen Calvo li van preguntar si el 52% independentista canviava el paradigma. Resposta clara: no. “El referèndum no està contemplat a la nostra Constitució per a una matèria com la unitat territorial”, va deixar clar la vicepresidenta primera del govern espanyol. I va insistir en aquest sentit: “És igual el percentatge, perquè al nostre país no és constitucional i no és legal”. I va concloure al respecte: “No hi té cabuda perquè no pot tenir-la en el marc de la nostra legalitat”.