El periodista moderador del debat de TVE entre els candidats a les eleccions catalanesXabier Fortes, ha fet una lamentable pressió perquè s'utilitzi el castellà durant les intervencions, tot just a l'inici del debat de les eleccions catalanes a la televisió estatal. 

Després de fer una pregunta sobre l'impacte de la pandèmia en la política, l'economia i les relacions socials, el conductor del debat ha donat la paraula al candidat d'ERC, Pere Aragonès, que ha respost en català. 

Però Fortes ha pres la paraula seguidament i ha demanat de manera explícita que els candidats utilitzessin el castellà en aquest debat amb l'argument que "ja se celebraran dos debats en català". A més, ha afegit que d'aquesta manera es podrà "entendre el debat fora de Catalunya". Ha insistit que això és una "demanda de gairebé tots vosaltres, que dieu que a vegades se us entén poc fora de Catalunya".

El conductor encara ha fet un últim intent, al·ludint també a la dificultat tècnica que suposava la traducció simultània, si bé no se sap com ha comptat els números: "Imaginin nou traductors per a nou intervencions, l'encreuament de les intervencions seria massa complicat", ha indicat,  i ha assegurat que "a altres territoris amb llengua pròpia com a Galícia estarien encantats de tenir dos debats en gallec i un en castellà". En qualsevol cas, ha aclarit, "la decisió és seva", i ha acabat llançant la tovallola. 

El debat compta amb la participació de Laura Borràs per Junts, Pere Aragonès per ERC, Salvador Illa pel PSC, Jéssica Albiach per Catalunya en comú, Carlos Carrizosa per Cs, Carles Riera per la CUP, Alejandro Fernández pel PP, Àngels Chacón pel PdeCat i Ignacio Garriga per Vox. 

 

Imatge principal, Xabier Fortes durant el debat de TVE / rtve.es