Les discrepàncies entre alguns barons del PSOE amb l'estratègia de Pedro Sánchez és cada vegada més notòria. Qui mai se n'ha amagat ni se n'amaga és Javier Lambán, el president de l'Aragó. En una intervenció al debat sobre 'L'Estat de les autonomies: balanç i mirada de futur des de l'exercici de la responsabilitat', el socialista ha deixat clar que no comparteix el diagnòstic del president del govern espanyol sobre Catalunya i ha llançat una advertència: "La situació no s'està solucionant, sinó que els nacionalistes estan més tranquils perquè el seu full de ruta es va realitzant". En aquest context, Lambán sosté que només els grans acords entre el seu partit, el PSOE, i el PP haurien "evitat tot el que ha passat": "Com que això no ha passat, estem en aquesta deriva complicada que posa en risc l'article 2 de la Constitució, referit a la unitat d'Espanya com a sinònim de la igualtat de drets entre els espanyols", ha indicat.

El president de l'Aragó ha defensat que "des del moment en què els partits majoritaris van deixar de tenir la majoria al Congrés, hem assistit a cessions als nacionalistes, a una progressiva desconnexió que només haurien evitat els grans acords entre el PSOE i el PP, o amb un partit, Ciutadans, al que desitjo de tot cor que, de la manera que sigui, recuperi la seva presència a les Corts Generals". Sobre el model de país, Javier Lambán considera que les comunitats autònomes han de "transcendir l'àmbit territorial que ens correspon i sentir-nos concernides en el futur d'Espanya des del Títol VIII de la Constitució i atenent a l'Espanya federal, que no ho és de dret, però ho és de fet". El mandatari aragonès encara ha afegit que les autonomies "s'han d'involucrar" i manifesta que cal una reforma de la Constitució "en el sentit de posar en majúscules el federalisme per construir el país d'acord amb les relacions entre les comunitats". Per això, Lambán opina que el Senat s'hauria d'assemblar més al Bundesrat d'Alemanya.

Més dards a Sánchez: "Millor li hauria anat a aquest país" si Javier Fernández hagués estat secretari general del PSOE

Respecte a la dinàmica interna del PSOE, Lambán ha estat especialment dur amb alguns dels fets que han tingut lloc dins del partit en els darrers anys. De fet, per al socialista aragonès, Javier Fernández —expresident d'Astúries— hauria d'haver assumit la secretaria general del partit després de la dimissió d'Alfredo Pérez Rubalcaba: "Millor li hauria anat a aquest país si ell hagués assumit aquesta responsabilitat". Javier Lambán també ha recordat el polèmic Comitè Federal de l'1 d'octubre de 2016, que va acabar amb la dimissió de Pedro Sánchez com a secretari general del partit: "Fou un aquelarre, no es plantejava una disjuntiva merament nominal, sinó dues maneres diferents d'entendre la manera de governar Espanya, les aliances polítiques". En aquesta línia, Lambán ha subratllat les dues opcions que hi havia: "Javier Fernández liderava una opció, que és la que va prevaldre i va donar lloc a la investidura de Rajoy; mentre que Pedro Sánchez entenia que era admissible l'associació per governar amb nacionalistes i independentistes". "Quan algú diu que els pactes de PP i PSOE són impossibles, obliden que va ser perfectament possible en aquella investidura de Rajoy i que allò va obrir un ventall de possibilitats amb Fernández com a president de la gestora, que podia haver donat peu a dinàmiques ben interessants", ha precisat.

El president de l'Aragó s'ha volgut referir a les primàries que es van celebrar el maig de 2017, procés que ha titllat d'"invent maligne": "Això ha causat, juntament amb la contaminació populista que, d'una forma o l'altra, tots estem patint, en aquest moment tots els partits siguin qualsevol cosa menys estructures democràtiques". "Les primàries les va guanyar de manera aclaparadora i legítima Pedro Sánchez i, acceptant aquella votació, almenys en aquesta part política del partit em sento en minoria, però és un fet que a la història del PSOE ha passat en moltes ocasions i ho porto amb la màxima dignitat possible", ha conclòs.