El president de l'Aragó, Javier Lambán (PSOE), ha assegurat aquest dilluns que la taula de diàleg entre els governs català i espanyol "no té cap futur, si és que algun cop ha arribat a tenir". En aquest sentit, el socialista aragonès s'ha pronunciat d'una manera molt similiar a la que ho ha fet en els darrers mesos sobre aquesta qüestió i ha volgut deixar ben clar que ha dit "molts cops que sóc absolutament escèptic".

En relació amb l'agenda i temes que s'hi poden abordar, Lambán argumenta que no hi ha res a parlar i s'ha preguntat: "Quin temari comú pot haver-hi en una taula d'aquesta naturalesa?".

Paral·lelament, el president de l'Aragó ha volgut treure pit i ha manifestat que, si els independentistes van amb les dues reivindicacions "insistentment reiterades, el referèndum d'autodeterminació i l'amnistia", la resposta de Pedro Sánchez, president del govern espanyol, "ja la sabem i és no". Això, segons Javier Lambán, demostraria que aquesta taula "no té futur".

La taula de diàleg: reunió el dimecres

Els presidents Pere Aragonès i Pedro Sánchez es van comprometre a reactivar la taula de diàleg durant la tercera setmana de setembre, i així serà. Els dos equips negociadors es reuniran aquest dimecres 15 de setembre a Barcelona. Es farà el dimecres per poder encaixar-la amb l'agenda internacional de Pedro Sánchez.

Per part del govern espanyol, ja hi ha alineació confirmada: la vicepresidenta Yolanda Díaz, el ministre de la Presidència Félix Bolaños, la de Política Territorial Isabel Rodríguez, la de Transports Raquel Sánchez i el d'Universitats Manuel Castells. Per tant, hi seran els tres ministres catalans. Falta per confirmar la delegació de la Generalitat.

El que no han canviat són les línies vermelles i els vetos. Mentre la Generalitat vol abordar-hi l’amnistia i el referèndum d’autodeterminació, l’Estat no vol ni sentir-ne parlar. Pedro Sánchez insisteix en la seva “agenda del retrobament”, que ja va lliurar en el seu moment al president Torra i que, segons La Moncloa, suposa una millora substancial de l’autogovern. Aquesta podria culminar en un nou Estatut.

Aquest mateix dilluns, el ministre Miquel Iceta ho ha tornat a deixar clar: si la Generalitat vol tractar-hi exclusivament l’amnistia i l’autodeterminació “la reunió serà breu i no durà enlloc”. Iceta ha justificat el retard en la concreció de la reunió per la complexitat. Amb una comparació curiosa: “A les converses de pau després de la guerra del Vietnam van estar discutint la forma de la taula, les negociacions solen tenir aquesta complexitat (…) En aquest cas no estem parlant de la negociació després d'una guerra, sinó per resoldre un conflicte polític".

 

Imatge principal: Javier Lambán, després de la Conferència de Presidents Autonòmics del passat mes de juliol. Europa Press.