Tres alacantins han estat cridats a declarar davant la jutgessa d'Instrucció número 3 d'Elda acusats d'un delicte d'odi per càntics contra els Borbons, els cossos policials i l'Estat. La denúncia va ser interposada per la policia espanyola pels fets que van realitzar els tres antifeixistes durant una manifestació d'unes 25 persones a Petrer, convocats per l'Assemblea Popular Elda-Petrer, per mostrar el seu suport al raper Pablo Hasél.

En concret, els joves van cridar expressions com "els Borbons són uns lladres", "la Policia tortura i assassina", i també contra l'organització política d'Espanya: "Estat terrorista, Estat feixista". Aquestes consignes van ser recollides pels agents presents en la protesta, ja que consideraven que es tractava d'un delicte d'odi.

La policia espanyola va sol·licitar el document d'identificació als organitzadors i membres del col·lectiu i posteriorment els va interposar una denúncia. Ara, s'enfronten fins i tot a quatre anys de presó.

El mes de febrer passat ja van declarar dos d'aquests antifeixistes i ara ha estat citat el tercer el proper 4 de maig, segons ha avançat ElDiario.es. L'Assemblea Popular Elda-Petrer ja ha convocat una concentració de protesta davant de les portes del tribunal. "Allà ens tornaran a trobar, reafirmant-nos i amb el cap ben alt", adverteix aquest col·lectiu.

Objectiu: "silenciar"

L'advocat dels joves, Arturo Acón, ha denunciat que s'enfronten a fins a quatre anys de presó i ha lamentat l'acusació d'un delicte tan greu com el d'odi per aquest "tipus d'accions no-violentes" que, al seu entendre, s'emmarquen en el dret a la llibertat d'expressió.

En aquesta línia, a través de les xarxes socials, el professor de Dret Constitucional i exlletrat del Tribunal Constitucional, Joaquín Urias, i l'advocat i professor de dret processal penal, Gonzalo Boye, també han mostrat el seu desacord amb aquest procés judicial.

"El delicte d'odi és l'amenaça més gran contra la llibertat d'expressió. I s'utilitza sobretot per silenciar els dissidents contra el poder. Fa anys que ho dic i s'està convertint en realitat: prohibit cridar "Borbons lladres" o "policia assassina" en les manifestacions", apunta l'expert.

boye urias TUIT

Imatge principal: Una manifestació contra l'empresonament de Hasél en Barcelona / Sergi Alcázar