El debat a 7 que ha emès aquest dijous a la nit RTVE per a les eleccions generals 2023 ha comptat amb la presència dels portaveus dels set partits amb grup parlamentari al Congrés dels Diputats: Patxi López (PSOE), Cuca Gamarra (PP), Iván Espinosa de los Monteros (Vox), Aina Vidal (Sumar), Gabriel Rufián (ERC), Aitor Esteban (PNB) i Oskar Matute (EH Bildu), sota la moderació del periodista Xabier Fortes. N’han quedat fora els partits que tot i tenir representació no tenen grup parlamentari, com és el cas de Junts per Catalunya en aquesta legislatura. La frase més viral ha anat a càrrec del portaveu del PNB, però la resta de participants també han tingut els seus moments. 

🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

Aitor Esteban (PNB): “Aquí l’estat s’enfronta a dues patates calentes, la patata catalana i l’euskal patata, hi ha sentiments nacionals, i això existeix, i si el senyor Espinosa de los Monteros ha estat recentment a Euskadi, igual va coincidir amb les etapes del Tour i va poder veure que, efectivament, que hi ha un sentiment nacional i això s’ha de resoldre políticament, no amb el Codi Penal”.
El portaveu del PNB no només ha estat l’únic capaç de fer una intervenció amb una certa vis humorística, sinó que s’ha enfrontat alhora a Vox, PP i PSOE en deixar clar que a l’Estat espanyol hi ha sentiments nacionals diferents de l’espanyol que cal resoldre per la via política.

 

Gabriel Rufián (ERC): “La ciutadania potser no ho sap, però al País Valencià, Vox i PP governen i estan prohibint publicacions en català, jo els vull regalar aquí a la senyora Gamarra i al senyor Espinosa dues revistes que estan prohibint, ‘Cavall Fort’, és una revista infantil, l’entendran perfectament. Està en català, això ho estan prohibint al País Valencià”
El moment Rufián del debat ha estat quan el representant d’ERC ha tret al debat la qüestió de la censura catalanòfoba de Vox, amb la complicitat del PP, que ha prohibit diverses revistes en català a Borriana. Sense cap èxit, Ivan Espinosa de los Monteros ha intentat jugar la carta del secessionisme lingüístic, fent veure que el valencià és un idioma diferent del català, però ningú l’ha secundat.


Aina Vidal (Sumar): “Algú creu que els problemes territorials es poden solucionar amb un vicepresident com el senyor Abascal? Ningú en absolut”
Aina Vidal, en representació de Sumar i candidata d’En Comú Podem, ha aclarit que no hi haurà cap sortida raonable en política territorial en general i en la qüestió catalana en particular si Vox entra al futur govern espanyol.

 

Oskar Matute (EH Bildu): “A l’article 2 de la Constitució espanyola es reconeixen les nacionalitats, es reconeix Euskal Herria, avui no hi és un turista polític navarrès que diria que això és una entelèquia, però es reconeix Euskal Herria a la llei orgànica 3/1979 del 18 de desembre, que, per cert, la va signar l’emèrit, algun rang de legalitat tindria aleshores”.
La lliçó de constitucionalisme l’ha donat, per a sorpresa dels que s’autodenominen constitucionalistes, el representant d’EH Bildu, que ha aclarit que la mateixa legislació espanyola preveu, entre altres aspectes, la possibilitat que Navarra i el País Basc formin una sola comunitat autònoma. 

 

Cuca Gamarra (PP): “Amb el PP, Bildu no serà el notari de la nostra democràcia, per descomptat que no. No tenen cap legitimitat per dir-nos als espanyols que és democràcia”
La portaveu del Partit Popular ha advocat per deslegitimar la presència d’EH Bildu a les institucions democràtiques, en un exercici de dubtosa assumpció de la realitat democràtica i parlamentària. 

 

Patxi López (PSOE): “Aquest govern va heretar una situació a Catalunya, que, amb l’absència de la política, amb l’absència del diàleg institucional, amb una declaració unilateral d’independència, va portar Catalunya a un conflicte social sense precedents, i aquest govern, amb política, amb diàleg, adoptant decisions valentes, arriscades, sí que ha aconseguit que el que es viu avui a Catalunya, aquesta recuperació de la tranquil·litat, de la convivència, no s’assembli en res al que es vivia l’any 2017”.
El portaveu del PSOE ha volgut reivindicar el que es considera, per part dels socialistes, com una de les fites dels darrers anys, haver retornat la convivència i el diàleg a una Catalunya suposadament traumatitzada pel procés independentista.

 

Ivan Espinosa de los Monteros (Vox): “A alguns polítics els preocupa treure l’espanyol de les aules, ens hi oposarem com ho hem fet a Balears i València”.
El portaveu de Vox ha tret pit de la política catalanòfoba del seu partit des que han tingut capacitat decisòria a les Illes Balears i el País Valencià.