pablo iglesias 22

Sense entesa possible entre Ciutadans i Podemos, i amb la pilota a la teulada de Pedro Sánchez. Així és com ha quedat l’escenari polític espanyol després de la ronda de negociacions que ha tingut lloc avui al Palau de la Zarzuela, amb el rei Felip VI. A hores d'ara, els líders dels morats i els naranjitos, Pablo Iglesias i Albert Rivera, només coincideixen en un punt: que un acord que disposi de l'aprovació dels dos és impossible.

Quadrant el cercle

La divisió és clara. Ho anunciava Xavier Domènech, el líder d'En Comú Podem (ECP) en la seva recepció amb el monarca. Domènech afirmava que una entesa entre Podemos, Ciutadans i el PSOE és una "opció inexistent", ja que els morats votarien en contra d'un govern on fossin els taronges. Per tant, tal possibilitat hauria de ser descartada, malgrat que Sánchez i Rivera asseguraven ahir tenir voluntat d'iniciar les negociacions.

Al seu torn, Pablo Iglesias ha anunciat a Felip VI que manté la mateixa oferta que fa deu dies. És a dir, un govern de Podemos, Izquierda Unida, i PSOE. Però aquesta entesa trobaria almenys tres frens. El primer, els barons socialistes. Alguns d'ells van fer palès en el comitè federal que no compartien els morats com a socis, si no canvien certs punts de conflicte –fet que Sánchez podria obviar, o no, a través de la consulta–.

De naranjito a bisagrito

El segon topall de Pablo seria Ciutadans. Albert Rivera ha manifestat diversos cops que no s'abstindrà perquè governi Podemos amb PSOE. Això no implica que no puguin subscriure acords puntuals, pel que fa a la regeneració democràtica, o la reforma constitucional. Però allò que Rivera vol és una entesa amb PP i PSOE.

Aquest acord és difícil. Sánchez i el PSOE van dir dissabte un "no rotund" a investir Rajoy, que segons ha confirmat el PP, és l'únic candidat possible. Així, una entesa amb els morats, només passaria per llimar punts del seu programa, com el referèndum català o la sortida de l'euro. Rivera podria deixar enrere "els cordons sanitaris" i negociar amb Podemos, com ha explicat.

Referèndum, línia vermella

Finalment, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i Democràcia i Llibertat (DiL) també serien un obstacle per als plans de Pablo Iglesias. Avui s'han filtrat les paraules de certs dirigents del PSOE durant el comitè federal, que il·lustren la total negativa del partit a comptar amb els independentistes i cedir en les seves demandes.

En conseqüència, el dret a decidir i el referèndum que podrien seduir ERC i DiL, per abstenir-se i que prosperin els plans de Podemos, no serien d'esperar. Ambdós grups han de valorar la intensitat en la seva preferència pel govern de "canvi", eleccions, o PP. L'escenari és incert, però el PSOE tindria por del cost electoral que la proximitat amb els independentistes li comportés, buscant suport del Partit Nacionalista Basc –amb qui tot i així, no li sortirien els números– però han afirmat que hi "parlaran".

Dimarts negre

Amb aquest escenari, el Rei ho tindrà difícil per proposar un candidat. Al matí es reunirà amb Pedro Sánchez i a la tarda, amb Mariano Rajoy. Sánchez assegura que si Rajoy fa la passa enrere, "irresponsable", ell serà "responsable" i farà la passa endavant. És a dir, que assumirà l'intent de formar un govern. Però ahir, el vicesecretari sectorial del PP, Javier Maroto, va afirmar que si Rajoy no té els suports necessaris, no es presentaria.

Així, l'escenari polític espanyol sembla a hores d'ara cada cop més bloquejat i en punt mort, a causa del veto mutu entre la vella política i la nova.