El president Carles Puigdemont s’ha estrenat aquest matí al Parlament amb la sessió de control. Ho ha fet insistint en l’objectiu del seu Govern –“hem vingut 18 mesos per preparar un estat independent”-. Fins i tot, ha parafrasejat Jaime Gil de Biedma per explicar-ho als més escèptics: “la independencia iba en serio y ustedes se han dado cuenta demasiado tarde”.

Han estat les darreres paraules de Puigdemont en una sessió de control sense excessives arestes. De fet, la reflexió sobre el procés independentista ha sorgit arran la intervenció del president de JxSí, Jordi Turull, quan les preguntes al president acostumen a destacar per les qüestions que planteja l’oposició. “La nostra determinació pel mandat del 27S és total –ha assegurat Turull-. No hem vingut aquí a fer conyeta. I tenim tota la legitimitat democràtica”

Puigdemont ha lamentat haver d’aplicar el mandat democràtic de les darreres eleccions catalanes “sempre sota l’espasa de Damocles constant” de les amenaces de l’Estat. El president ha insistit, com fa cada cop que parla sobre aquest tema, que el Govern vol impulsar el procés independentista amb les màximes garanties jurídiques i construint durant aquests 18 mesos les estructures d’Estat, i ha aconsellat que ho tinguin en compte aquells que pensen més en “debats terminològics” que en l’objectiu final.

Finançament

Prèviament, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha preguntat al president, igual com va fer en la reunió que van mantenir al palau de la Generalitat, si té intenció de negociar amb l’Estat espanyol un nou sistema de finançament.

 

I la resposta ha estat la mateixa: “El govern català no promourà ni liderarà la millora del finançament que suggereix. Si ho fes, per altra banda, no trobaríem ningú”.

Arrimadas, que ha titllat d’“autèntic error” que el Govern renunciï a negociar un nou sistema per “millorar la vida dels ciutadans”, ha advertit que “Espanya canvia i els catalans no poden estar al marge” i ha retret a l’executiu que renunciant a negociar renuncia a una de les seves obligacions.

Canvi no per a bé

Puigdemont ha ironitzat que la política espanyola no sap “ni com gestionar la seva complexitat política” per la qual cosa ha aconsellat que haurien d’aprendre de Catalunya que ha pogut investir el president i ja ha enviat la primera llei al Parlament. “Espanya està canviat i no necessàriament per a bé”, ha conclòs.

 

El cap de l’executiu ha explicat que, tot i que el govern espanyol està en funcions, ja s’estan tenint els primers contactes per a estudiar el dia a dia d’allò que no funciona, però ha insistit que JxSí no va incloure en el seu programa la renegociació del sistema de finançament i per tant no té cap obligació de fer-ho.

Barcelona World

En resposta al socialista Miquel Iceta, ha assegurat que el complex turístic de Barcelona World “no és un projecte mort ni molt menys. Està viu”. El Govern, segons ha assegurat ja ha abordat aquest tema, està escoltant el territori i vol donar una “resposta clara els pròxims mesos” als inversors, tot i que ha insistit que no es pot despatxar “aprovant provisionalment el pla director urbanístic”.

Cessions a la CUP

_MG_5407

 

El popular Xavier Garcia Albiol ha denunciat cessions fetes a la CUP en temes com l’escola concertada, la sanitat sostenible o pressió fiscal per fer possible la investidura. El president ha replicat Albiol que la CUP no forma part del Govern i que el seu executiu posarà en marxa el programa de JxSí i no el dels cupaires. “La preocupació pel model educatiu de Catalunya no ve d’aquest Govern, ve del govern espanyol i la Lomce”, ha alertat a més de referir-se a l’oposició des de Madrid al model lingüístic d’immersió.

Pelea en el barro

Davant la pregunta de Catalunya Sí Que es Pot sobre la renda mínima d’inserció, Puigdemont ha insistit que la ILP sobre aquest tema es veu condicionada pel debat de pressupostos, la qual cosa ha provocat que Lluís Rabell aventurés que aquest debat amenaça convertir-se en una “pelea en el barro”.

La diputada de la CUP, Gabriela Serra, ha preguntat al president sobre el peatge del Maresme i Puigdemont ha respost insistint en la seva voluntat de diàleg amb el territori.