cine_patricia_heras

Quan ara fa un any el documental de Metromuster, Ciutat Morta va tornar a treure a la llum el cas 4F es van posar totes les mirades, de nou, en l'Ajuntament de Barcelona i la Guàrdia Urbana. El govern de Xavier Trias va fer un informe que va revelar que havia desaparegut no només el registre de les detencions d'aquest cas, sinó que no hi havia rastre de documents anteriors al 10 d'octubre del 2007. L'Ajuntament concloïa que "probablement els llibres no localitzats i altra documentació van ser destruïts".

A partir de l'any 2011, el consistori admet que es van incorporar les recomanacions del Síndic de Greuges per millorar les instal·lacions i l'atenció als detinguts i evitar possibles casos de tortura com els que van denunciar els condemnats del 4F i altres detinguts. De fet, dos agents de la Guàrdia Urbana estan complint condemna per colpejar un detingut a la Sala Bikini l'any 2006. En aquest cas, l'Ajuntament sí que va obrir expedients disciplinaris, però els agents van sol·licitar la baixa per incapacitat. Quan surtin de la galeria per a policies de la presó de Quatre Camins, rebran una pensió vitalícia que ha aixecat una nova polèmica.

Una policia de proximitat

Davant aquests fets i l'arribada a l'Ajuntament d'Ada Colau i el seu equip, s'està fent un procés de renovació de la Guàrdia Urbana que passa per un Pla Director que té l'objectiu d'adaptar el cos a les noves necessitats de la ciutat i implantar un model centrat en la proximitat, la transparència i el territori. El pla planteja un seguit de mesures centrades, sobretot, en l'ètica i les bones pràctiques. Per evitar que desaparegui documentació, es crea l'arxiu central de Gerència de Seguretat i Prevenció on es conservaran tots els documents policials. Per evitar possibles tortures, a diferència de l'any 2006, ara totes les àrees de custòdia de la Guàrdia Urbana tenen càmeres de videovigilància. Aquest sistema s'implantarà també en els cotxes de policia que fan el trasllat dels detinguts.

També hi ha el compromís d'investigar totes les al·legacions i denúncies de maltractaments i tortura i de garantir el dret dels detinguts a estar sols quan els assisteix un metge després d'una detenció. Un fet que va ser impossible en el cas 4F, perquè els agents no van deixar sols en cap moment els detinguts mentre eren a l'hospital, vulnerant així el seu dret de confidencialitat i privacitat.