La Fiscalia de Sevilla ha remès a la Fiscalia Superior d'Andalusia la investigació sobre el préstec de 2,5 milions d'euros que va rebre el 2016 una empresa creada per Francisco Serrano, líder de Vox en el Parlament d'Andalusia, en apreciar indicis de delicte de frau en l'actuació de la mercantil.

Segons ha informat aquest dilluns a Efe la Fiscalía, la investigació "ha permès confirmar" que Biowood Niebla va rebre 2.489.000 euros del Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat a través del Programa Reindus, per a la qual cosa "havia d'aportar un capital social d'acord amb el projecte a desenvolupar i, principalment, amb els fons" que va obtenir.

La societat, l'objectiu de la qual era la fabricació de pellets de fusta en Boira (Huelva), es va constituir amb "aportacions no dineràries (...) consistents en maquinària" que, segons els socis, era "de la seva propietat", però la Fiscalia replica que "indiciàriament no s'ajusta a la veritat". A més, prossegueix el Ministeri Públic, "no consta la realització del projecte" i l'empresa tampoc no ha reintegrat el deute adquirit amb el Ministeri.

La investigació, d'incoada el 24 d'octubre de 2019 per una denúncia de l'associació de consumidors Facua a la qual ja en el tram final es va unir una segona del Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme es refereix tant a Serrano com a altres socis i col·laboradors.

Com Serrano, en ser diputat del Parlament d'Andalusia, és aforat, serà la Fiscalia Superior la que determini si els indicis són de prou envergadura per aixecar aquesta condició, però la Fiscalia sevillana entén que "la conducta d'aquestes terceres persones ha de ser conjuntament analitzada" per a així "evitar decisions judicials contradictòries".

L'origen de la denúncia data del 10 d'octubre de l'any passat, quan Facua va informar que Hisenda havia reclamat la devolució de 2,5 milions d'euros que va rebre Biowood Niebla per executar un projecte que al final no es va dur a terme. Serranova donar la seva versió dels fets a les xarxes socials i va recordar que Biowood es va constituir el 2016 per muntar "una fàbrica de pellets per a calderes de biomassa" i que ell va ser el seu administrador entre abril de 2016 i el 4 d'octubre de 2017.

Serrano va explicar que això va suscitar la seva "falta de confiança" en el projecte, al que va sumar que havia sufragat "totes les despeses" que va generar Biowood des de la seva constitució "sense prendre cap decisió". De fet, va agregar, havia denunciat aquest exsoci i un gerent del seu propi despatx, "que va ser el promotor i ideòleg" del projecte. "Tinc la consciència molt tranquil·la. No he vist ni un sol euro del crèdit i molt menys tinc responsabilitat alguna amb què no hagi estat tornat en els terminis marcats", va sentenciar.