Benet Salellas, Josep Manel Busqueta i Anna Gabriel, a Celrà/CUP

Molts dels camises velles de la CUP van patir de pròpia carn els mètodes poc ortodoxos de l'Audiència Nacional en els anys que l'independentisme d'esquerres vivia en la semiclandestinitat. Un exemple fou la famosa operació Garzón en la Catalunya olímpica, que anys més tard li va costar una condemna a l'Estat per part del Tribunal d'Estrasburg per no haver investigat les tortures denunciades pels detinguts. Amb aquest record a la memòria, l'herència de l'Audiència Nacional com a fill del Tribunal d'Ordre Públic i un ambient polític marcat pel conflicte institucional amb l'Estat, la CUP ha volgut entronitzar la seva desobediència a aquest tribunal en un acte a Celrà. En una performance marca de la casa cupaire, l'esquerra independentista i anticapitalista ha volgut deixar clar que els càrrecs electes de la CUP no farien cas als requeriments de l'Audiència Nacional per explicar el seu suport a la "resolució de la ruptura" del Parlament, perquè, senzillament, "ja no reconeixen aquest tribunal".

L'Ateneu d'aquesta població del Gironès que governa la CUP, s'ha omplert amb dues-centes persones de la biosfera cupaire. Des dels quadres dirigents fins als càrrecs electes, passant per representants de diferents organitzacions, com ara Alerta Solidària, tots han insistit en un missatge: “qualsevol procés de ruptura ha d’incloure la desobediència amb les institucions de l’Estat”.

Amb aquesta premissa, la CUP ha volgut respondre els requeriments de l'Audiència Nacional als seus regidors, com l'alcalde de Celrà, Dani Cornellà, per tal que donin explicacions per haver votat a favor d'una moció en suport de la declaració de ruptura aprovada pel Parlament el passat 9 de novembre.  “Desobediència, república i independència: avui aquest és el nostre únic full de ruta”, ha sentenciat Benet Salellas en el seu parlament, acompanyat dels també diputats Anna Gabriel i Julià de Jòdar. "No respondrem als requeriments de l’Audiència Nacional perquè és un òrgan que ja no reconeixem”, ha afegit demanant fermesa a tots els regidors cupaires requerits que també s'han enfilat a l'escenari.

Precisament, l'alcalde de Celrà ha estat l'encarregat de tancar l'acte amb una advertència: “tornem a aprovar la moció tantes vegades com calgui, perquè a Celrà mana el poble, no l’Audiència Nacional”.  "Hem iniciat el procés cap a la plena independència, i ningú ens apartarà d’aquest camí mentre el moviment popular hi sigui al capdavant defensant-lo”, ha reblat.