Al llarg de les properes hores, la Crida veurà la llum de manera oficial. I ho farà, segons ha confirmat el president del congrés fundacional, "com a associació clarament amb caràcter de moviment". Per tant, dee moment i en principi, sense definir-se pròpiament com a partit polític, que era un dels punts més espinosos en la relació amb el PDeCAT

Un Eduard Pujol eufòric ha afirmat que "sentim el pes i la responsabilitat de la història al darrera". "Som la gent de l'1-O", ha reivindicat, i ha definit la Crida com "l'eina al servei de la república que ha de servir per acabar de fer els metres finals d'un camí que és molt llarg". Els seus impulsors subratllen amb insistència que neixen amb la voluntat de desaparèixer un cop assolida la independència. 

L'arrencada del congrés va amb retard, com a mínim d'una hora respecte la previsió inicial, que eren dos quarts d'onze del matí. L'organització està acabant de solucionar "unes quantes incidències", relacionades amb un volum considerable d'inscripcions i adhesions d'última hora. 

Les últimes xifres proporcionades per la Crida són 16.954 fundadors, entre els quals el president de la Generalitat, Quim Torra, més de 900 voluntaris i més de 4.000 persones inscrites per poder votar al congrés fundacional, que se celebrarà al llarg de tot el dia al Centre de Convencions Internacional de Barcelona -el mateix recinte, per cert, on ara fa dos anys i mig va néixer el PDeCAT.