L'advocat belga del president Carles Puigdemont, Paul Bekaert, ha acusat Mariano Rajoy d'emprar els tribunals per fer política, a Espanya i a Bèlgica, i ha arribat a comparar el govern espanyol amb el turc, que també ha intentat que la justícia belga perseguís els seus opositors exiliats. Ho ha fet aquest dissabte en una entrevista a L'Écho, un dels principals diaris destinats a la comunitat francòfona de Bèlgica.

Bekaert ha avançat que dilluns, davant el tribunal belga que l'ha citat a declarar, el president Puigdemont apel·larà a la possible violació de drets humans a l'estat espanyol i també es referirà a la doble incriminació dels fets imputats en els ordenaments jurídics espanyol i belga. Tot i que no ha volgut donar més detalls de l'estratègia de defensa, l'advocat belga ha volgut deixar ben clar que al procés no hi ha hagut violència, i que per tant no pot haver-hi ni "rebel·lió" ni "sedició" (delictes inexistents, per altra banda, en la justícia belga). També ha qüestionat el fet que hi hagi hagut "corrupció".

A l'entrevista l'advocat ha afirmat que hi ha precedents de denegacions d'ordres de detenció europees perquè hi havia un risc d'utilitzar-les amb finalitats polítiques, i ha indicat que la normativa és molt clara i que l'ordre de detenció europea no es pot fer servir mai en casos polítics.

Bekaert ha augurat un procés llarg. En principi, el procediment hauria d'estar llest abans del 2 de gener, però l'advocat ha advertit que pot haver-hi pròrrogues. Fins i tot ha aclarit que hi hauria la possibilitat que Puigdemont demanés asil polític a Bèlgica. L'advocat presumeix d'haver aconseguit que els tribunals belgues rebutgessin fins a dues vegades l'extradició d'una basca pel risc de violacions humans, i ha assegurat que li serà possible bloquejar l'extradició del president català.

Des del seu despatx, presidit pel J'accuse...! de Zola, Bekaert no ha estalviat crítiques a la Unió Europea per la seva tolerància envers les violacions de drets humans del govern espanyol, i ha deixat clar que defensa el dret dels pobles a lluitar per la seva independència.