JxSí i la CUP han celebrat aquest matí una llarga reunió per abordar la forma com concretar la declaració d'independència un cop es confirmi que el Govern espanyol activa l'article 155 de la Constitució. 

De moment, es dona per descartada la convocatòria d'un ple aquest cap de setmana, com s'havia apuntat, mentre s'espera conèixer amb precisió la intensitat amb què l'Estat decidirà aplicar la retallada de competències de l'autogovern de Catalunya.

El que sí que s'apunta és la possibilitat que dimarts o dimecres es convoqui un ple, que podria ser el debat de política general, que encara no s'ha celebrat aquest curs. Un ple monogràfic pot resultar més complicat si es té en compte que el 5 d'octubre passat la convocatòria d'un ple perquè Puigdemont exposés els resultats i efectes del referèndum va provocar una immediata suspensió del TC arran d'un recurs del PSC.

Aquest dilluns, la Junta de Portaveus va suspendre el ple ordinari que hi havia previst en el calendari del Parlament per dimecres d'aquesta setmana i va anunciar una nova reunió dilluns vinent per abordar una nova convocatòria. Amb tot, la Junta de Portaveus tampoc no ha formalitzat encara la reunió per al dilluns.

El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, ha insistit, en un contacte amb els periodistes a primera hora de la tarda, que l’oferta de diàleg a l’Estat es mantindrà fins al darrer minut, però que el Consell de Ministres de dissabte podria “precipitar les decisions” del Govern i dels dos grups independentistes. Si es confirma l’activació del 155, serà “més a prop l’aixecament de la suspensió i no hi haurà més remei que tirar-la endavant”, ha advertit.

També la CUP ha insistit en la seva aposta per proclamar la República catalana "com abans millor" i ha subratllat que totes les seves "intervencions, gestions i esforços a les reunions d'aquests dies són sempre en aquest sentit".

JxSí, que al llarg d'aquesta setmana ha celebrat diverses reunions, tant de tots els diputats, com dels dos partits que l'integren, avala "sense fissures" el posicionament expressat per Puigdemont a la carta que aquest matí ha enviat al president Mariano Rajoy, on li comunica que si continua l'actitud de falta de diàleg i de repressió de l'independentisme se celebrarà al Parlament la votació de la declaració d'independència que no es va fer en el darrer ple.

Passades les deu del matí, els cupaires Albert Botran, Mireia Boya, Gabriela Serra i Joan Garriga han entrat al grup de JxSí i s'han reunit amb els seus responsables, Lluís Corominas, Marta Rovira, Jordi Orobitg i Roger Torrent. En acabar, els diputats han sortit per la biblioteca del Parlament per evitar els periodistes que els esperaven a la porta.