Després de la compareixença del president Carles Puigdemont, que ha declinat convocar eleccions i ha deixat en mans del Parlament els propers passos del procés, Junts pel Sí i la CUP han anunciat una declaració d'independència per aquest divendres.

"Demà acabarem fixant un nou rumb per al nostre país". Així ho ha assegurat el president de Junts pel Sí, Lluís Corominas, a l'inici del ple del Parlament. Corominas ha defensat el mandat de l'1 d'octubre i ha criticat durament la resposta de l'Estat amb l'aplicació de l'article 155. El president del grup també ha volgut tenir un especial record pels líders de les entitats sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que segueixen a la presó preventiva acusats d'un delicte de sedició. Després d'aquest breu record, els diputats de JxSí, CSQP i la CUP s'han aixecat i han fet un llarg aplaudiment per als Jordis.

Per altra banda, la CUP s'ha expressat en termes semblants. En aquest sentit, la diputada Anna Gabriel ha assegurat que "encara podem obrir un debat i intentarem que visqui la intel·ligència", en referència a la declaració d'independència. Pel que fa a l'aplicació de l'article 155, la diputada ha assegurat que és una demostració de la "set de venjança i humiliació". "Ens apropem a la suspensió de la democràcia a Catalunya", ha denunciat Gabriel que ha criticat també que aquesta acció sigui "avalada per la Unió Europea". 

El ple ha començat amb un breu posicionament de Junts pel Sí i la CUP, que són els grups que han proposat d'aquest ple específic sobre l'aplicació de l'article 155, i tots dos han coincidit que davant l'actitud del Govern espanyol cal avançar en fer efectiu el mandat del referèndum de l'1 d'octubre