Els representants de JxSí i la CUP a la Mesa del Parlament han votat en contra de la compareixença al Parlament del president, Carles Puigdemont, per donar explicacions pel cas del jutge Santi Vidal.

El bloc independentista ha votat en contra de la petició de C’s que ha comptat amb el suport de PSC, PP i CSQP.   

Les citades fonts han detallat que els dos grups independentistes han al·legat que el 15 de febrer hi ha programada una compareixença del vicepresident, Oriol Junqueras, a la Comissió d'Afers Institucionals i que allà els grups podran preguntar sobre el cas Vidal.

Aquest argument ha irritat l'oposició perquè la compareixença de Junqueras estava programada abans que es coneguessin les declaracions de Vidal i perquè estava previst que el debat a la CAI se centri en temes econòmics i no en altres assumptes sobrevinguts.

Una de les propostes que està sobre la taula l'ha plantejat el PP, i és la de demanar un ple extraordinari monogràfic sobre aquest assumpte: fonts del grup parlamentari popular han detallat que busquen la complicitat d'altres grups per aconseguir-ho.

Ple extraordinari

Per a la celebració d'un ple extraordinari hi ha dues vies: que ho demanin dos grups o una cinquena part dels diputats –un tràmit que la Mesa pot vetar perquè ha de validar-lo– o bé que ho sol·liciti una quarta part dels diputats o un conjunt de grups que representi com a mínim a la cinquena part de l'hemicicle –un cas que obligaria la Mesa a convocar el ple sense necessitat del seu aval–.

El PP insta C's i el PSC a donar suport a aquesta proposta, cosa que els socialistes catalans estudiaran en les pròximes hores i que el grup que lidera Inés Arrimadas no descarta, tot i que la seva prioritat era que comparegués Puigdemont en el pròxim ple per no postposar les explicacions.