El xoc entre JxSí i la CUP amb la resta de grups del Parlament per l'aprovació de la llei del Referèndum no s'ha fet esperar. Tan bon punt ha començat el ple, a un quart d'onze, la portaveu del grup de JxSí, Marta Rovira, ha demanat una alteració de l'ordre del dia per incloure-hi el debat de la proposició de llei. A partir d'aquí s'ha posat en marxa una batalla reglamentària a la Cambra en què els grups de l'oposició intentaven frenar la iniciativa en un pols extremadament tens amb la presidenta del Parlament, Carme Forcadell. Era una cursa contra rellotge mentre l'Estat activava els seus propis ressorts. A quarts de dues, després d'interrompre dos cops el ple per convocar reunions de la Mesa i la Junta de Portaveus, s'ha aprovat, enmig les protestes de l'oposició, el canvi de l'ordre del dia i l'exempció de tràmits reglamentaris que permeti la votació avui davant del ple de la llei. El següent conflicte ha vingut provocat per la reticència de la presidenta a aixecar el ple.

Prèviament, a les 9 del matí la Mesa del Parlament ha acceptat a tràmit el text, després que Forcadell hagi presentat una recusació contra els 12 magistrats del Tribunal Constitucional, els mateixos magistrats que al llarg del dia d'avui previsiblement s'hauran de pronunciar sobre les decisions de la Cambra.

El canvi de l'ordre del dia del ple per incorporar el debat de la llei del referèndum s'ha acceptat finalment per 72 vots a favor (JxSí, CUP i el diputat no adscrit), 60 en contra (Cs, PSC, PP i 8 de CSQP) i 2 abstencions (CSQP). La votació s'ha hagut de repetir, perquè els diputats de l'oposició no han pogut votar el primer cop per un problema amb el mecanisme de votació. Tot seguit s'ha aprovat, enmig d'una sorollosa batussa, l'exempció dels tràmits reglamentaris habituals per poder debatre i votar la proposició de llei. "Se'ls hauria de caure la cara de vergonya", cridava el popular Xavier García Albiol des del seu escó. Aquesta segona votació s'ha superat per 69 vots a favor (JxSí, menys dos diputats, i la CUP) i 3 en contra de CSQP, la resta de diputats no han votat.

Amb la votació no ha acabat el debat. Els grups de l'oposició s'han mostrat indignats per la decisió de la Mesa de no suspendre el ple per poder preparar les seves esmenes. Segons l'acord aprovat, els grups de l'oposició disposen de dues hores per preparar les esmenes i la presidenta havia anunciat que durant aquesta estona seguiria el ple i se substanciaria la sessió de control al Govern. Finalment, però, Forcadell ha hagut d'acceptar suspendre la sessió a un quart de tres. Una hora de suspensió. El ple es reprendrà amb la sessió de control, de dues hores, i posteriorment el debat de la llei.

Canvi de l'ordre del dia

Tot plegat ha començat amb la intervenció de la portaveu de JxSí. "Catalunya té dret a decidir. Un dret al qual no podem renunciar i que és contemplat al preàmbul de l'Estatut de 1979", ha explicat Rovira després d'informar que la seva entesa amb la CUP els permet el tràmit directe de debat i votació del text en el ple d'aquest matí. 

Rovira ha explicat que la llei no ha pogut seguir el tràmit que hauria volgut JxSí per la "persecució" que pateixen les formacions independentistes. "Per aquesta raó utilitzem aquesta via reglamentària, la del 81.3, que ens permet incorporar el debat i votació d'aquest text", ha afegit, tot puntualitzant que per fer possible la participació de la resta dels grups sol·licitava un període d'esmenes de dues hores.

"Ens veiem obligats a demanar que s'eximeixi el debat a totalitat de la llei i el dictamen al Consell de Garanties Estatutàries", ha detallat tot subratllant que amb aquesta exempció no queda afectat el control de legalitat, que es pot exercir a posteriori, a través dels tribunals ordinaris. Rovira ha reclamat dues votacions: una per acceptar el canvi de l'ordre del dia —"i que se'n garanteixi tota la substanciació fins al final"— i la segona, la del debat i votació del text.

La diputada de la CUP Anna Gabriel ha afegit que els independentistes no han trobat un Estat disposat a parlar i ha expressat la resistència a quedar empetitits dins de la Constitució. "Hi ha un país que ha demostrat sobradament que volem decidir. El debat i votació d'aquesta llei s'ha convertit en un acte de dignitat col·lectiva", ha assegurat.

Denúncies de l'oposició

Des del PP, el portaveu Santi Rodríguez ha denunciat que no s’ha respectat el dret dels diputats, la qual cosa Carlos Carrizosa de Ciutadans, ha titllat d’atropellament. “El Parlament està fent de gestoria del govern de Puigdemont”, ha denunciat el diputat de la formació taronja.

El socialista Ferran Pedret ha subratllat la necessitat en democràcia de mantenir les formes del procés parlamentari per garantir els drets dels ciutadans i ha demanat que es faci lectura d’un informe dels lletrats de la Cambra on adverteixen dels efectes d'aprovar el text. Des de CSQP, Joan Coscubiela ha parlat d’una alteració de les garanties democràtiques sense precedents. "Justificar un relat que us faci aguantar fins a l'1-O no pot ser al cost de deixar una democràcia absolutament trencada. No podeu fer això", ha advertit Coscubiela.

Tot seguit, el ple s'ha aixecat perquè la Mesa i la Junta de Portaveus analitzessin la petició de reconsideració de l'admissió a tràmit de la llei del referèndum. Poc abans de dos quarts d'una, un cop la Mesa ha rebutjat la moció de reconsideració, s'ha reprès el ple. La presidenta ha cridat a votació de manera immediata per acceptar el canvi de l'ordre del dia, conscient que un cop es posa en marxa la votació no es pot interrompre. La necessitat de guanyar temps per aprovar el text abans que pugui actuar l'Estat ha estat una constant durant el ple. No obstant això, de nou PP i Cs han demanat la paraula agitant les mans de manera ostensible i la presidenta no ho ha pogut obviar. El popular Alejandro Rodríguez ha reclamat que la Mesa analitzés una nova moció de reconsideració amb nous arguments i la presidenta ha hagut d'aixecar el ple i tornar a reunir la Mesa i la Junta.

La represa del ple ha servit perquè el portaveu de Ciutadans denunciés que la imprescindible publicació de la proposició s'ha fet de manera irregular. A partir d'aquí, i després de noves protestes, han començat les votacions i s'han reiterat les denúncies dels grups de l'oposició sobre la vulneració dels seus drets i observànça del reglament. Tant Cs, com PP, PSC i CSQP han acusat Forcadell de fer una lectura inapropiada de l'article 81.3 del Reglament en què s'empara JxSí i la CUP per demanar la votació del text.

La portaveu de JxSí ha replicat denunciant "filibusterisme" de l'oposició i ha recordat el recorregut que ha hagut de fer front aquest projecte davant els intents dels grups de frenar el seu tràmit ordinari. "On pensaven que acabaríem o és que pensaven que per aquestes maniobres nosaltres renunciaríem al nostre deure? Estem utilitzant una via que no és la que nosaltres volíem", ha reblat.

Després de gairebé quatre hores de debat, el ple s'ha suspès durant una hora perquè els grups tinguessin temps per preparar les seves esmenes. A les 3 de la tarda, es reprendrà el ple amb la sessió de control al govern i al president.