Dues decisions judicials han alterat el tauler polític a Catalunya i a Espanya. Una, el reconeixement de la immunitat de Junqueras -i per extensió de Puigdmeont i Comín- ve d'Europa, i ha estat interpretada com una autèntica victòria per a l'independentisme i un revés per al Tribunal Suprem espanyol. De fet ja està tenint les primeres conseqüències, com que l'expresident i l'exconseller ja s'han pogut acreditar al Parlament Europeu. L'altra, més previsible i adoptada per la justícia espanyola, posa el president de la Generalitat a la corda fluixa, amb una inhabilitació d'un any i mig, pendent de ser recorreguda. Tots dos veredictes seran motiu de discussió per escrit al Congrés dels Diputats les properes setmanes. 

Junts per Catalunya ha entrat diverses preguntes per escrit a la cambra baixa perquè el govern espanyol hi doni resposta. La primera bateria té a veure amb la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

"Com justifica el govern que l'eurodiputat Junqueras, escollit des del 13 de juny, encara sigui a la presó tot i tenir immunitat?", "han donat instruccions a l'advocacia de l'Estat amb la finalitat de contribuir a la desjudicialització del conflicte?", "Com valora el govern que els eurodiputats Puigdemont i Comín puguin viatjar lliurement per tota Europa excepte per Espanya?". Són només alguns dels interrogants que planteja el grup encapçalat per Laura Borràs. 

En un segon document, el partit de Puigdemont i Torra demana al president en funcions, Pedro Sánchez, quina opinió li mereix que el TSJC hagi acabat condemnant el president de la Genralitat a 18 mesos d'inhabilitació. I va encara un pas més enllà. Borràs demana una valoració sobre "les discrepàncies que s'estan produint entre la justícia espanyola i la justícia europea en temes que afecten drets fonamentals?". 

Durant les properes setmanes, des de la Moncloa hauran de respondre, també per escrit, les preguntes formulades per JxCat.