Els grups parlamentaris de JxCat, ERC, els comuns i la CUP han presentat una proposta de resolució que vol que el Parlament exigeixi a la justícia la reobertura del cas de l'assassinat de Pedro Álvarez el 1992 abans de la prescripció del cas.

En roda de premsa al Parlament, els grups han explicat que volen acabar amb la "impunitat policial" perquè el principal sospitós del crim va ser un agent del Cos Nacional de Policia. Els grups volen que la cambra catalana se solidaritzi amb la plataforma i familiars de Pedro Álvarez i proposen que TV3 emeti un documental ja produït que explica el cas. La plataforma ha fet una crida a acabar amb la "impunitat" que denuncien que pateixen quan el cas és a punt de prescriure.

La diputada de la CUP Natàlia Sánchez ha reclamat que el Parlament es posicioni davant la "injustícia", la "impunitat policial" i evitar que això es "perpetuï com una pràctica habitual". Marc Parés, de Catalunya En Comú Podem, ha demanat resoldre un cas de fa 28 anys "per justícia" i ha apostat per acabar amb la "impunitat judicial" que es produeix amb "massa casos".

El diputat d'ERC José Rodríguez ha lamentat que es tracti d'un cas "flagrant" i ha denunciat que el d'Álvarez és un "delicte d'Estat". "Volem donar-los suport i aconseguir que fiscalia reobri el cas abans que prescrigui", ha destacat.

Finalment, el diputat de JxCat Francesc de Dalmases ha celebrat la lluita que han fet els últims anys la família i la plataforma d'Álvarez. Ha criticat que el règim del 78 hagi "blindat" la corrupció policial i judicial i que es produeixi "impunitat".

Precisament, la portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha presentat una bateria de preguntes al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska​. "El pare de la víctima ha denunciat irregularitats que podrien fer sospitar d'una cadena d'encobriments", s'exposa en l'escrit en el qual Borràs pregunta a Marlaska. Entre aquestes hi ha que no es va acordonar l'escena del crim, tampoc es van investigar els pneumàtics del vehicle ni identificar la dona que viatjava amb el sospitós. A més, es va apartar o ascendir a totes les persones relacionades amb el cas.

El cas, que no s'ha resolt en 27 anys, està a punt de tancar-se. Per això, ara Borràs pregunta a Marlaska sobre quines mesures ha pres el Ministeri d'Interior per arribar fins al final i donar una resposta als familiars de la víctima; si aquest ha obert diligències per esbrinar per què es van produir aquestes irregularitats; així com si s'ha fet tot el possible per localitzar el sospitós. "Creu el ministre Marlaska que estem davant d'un cas flagrant de negligència policial?".

La lluita de la família

La plataforma que lluita per aclarir l'assassinat de Pedro Álvarez a l'Hospitalet de Llobregat el 1992 ha comparegut al Parlament per lamentar que no s'hagi jutjat ni condemnat a ningú. Els familiars han explicat que fa un temps van canviar d'advocat però que, igualment, diversos estaments judicials han rebutjat fins ara la reobertura del cas. Per això, ara volen fer pressió social per reclamar la reobertura i seguir lluitant contra els "abusos de poder".

Han constatat que el sumari del cas és ple "d'incongruències" i que s'ha volgut evitar la celebració del judici. També han denunciat que els diferents governs espanyols hagin posat "traves" a la investigació i que hagin evitat donar-ne explicacions en seu parlamentària. Precisament, la plataforma ha produït un documental que retrata el succés. La pandèmia de la covid-19 ha impedit que es pogués projectar en diferents festivals de l'Estat. Per això, ara estudien difondre'l a través de les xarxes socials.