La portaveu al Congrés de JxCat, Laura Borràs, ha explicat que ha preguntat al ministre d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, per l'assassinat de Pedro Álvarez, mort el 1992 en mans d'un policia espanyol. Borràs ha pres aquesta decisió després que JxCat es reunís amb el pare del noi, que quan va morir tenia 20 anys. 

"Després de la reunió amb en Juanjo Álvarez, pare del Pedro, el noi assassinat impunement a l'Hospitalet de Llobregat l'any 1992 per un policia espanyol, des de JxCat hem presentat aquesta bateria de preguntes al ministre Marlaska. Mai no és tard per reclamar justícia", ha manifestat Borràs a Twitter.

Les preguntes de Borràs a Marslaska

El cas es remunta al 15 de desembre del 1992 a la nit, quan Pedro Álvarez, juntament amb la seva parella, caminava per l'Hospitalet de Llobregat. Llavors, un vehicle que circulava per sobre de la velocitat permesa va estar a punt d'atropellar la seva xicota. Aquesta va protestar davant del conductor, que la va llançar a terra. Llavors, Pedro es va interposar entre els dos i l'home li va disparar tres trets a boca de canó. Diferents testimonis van recordar el número de matrícula del vehicle, un Opel Vectra blanc.

Dos dies després, per aquests fets, es va detenir un agent del Cos Nacional de Policia, que aquell dia anava de paisà, però que mai va arribar a asseure's en el banc dels acusats. 

"El pare de la víctima ha denunciat irregularitats que podrien fer sospitar d'una cadena d'encobriments", s'exposa en l'escrit en el qual Borràs pregunta a Marlaska. Entre aquestes hi ha que no es va acordonar l'escena del crim, tampoc es van investigar els pneumàtics del vehicle ni identificar la dona que viatjava amb el sospitós. A més, es va apartar o ascendir a totes les persones relacionades amb el cas.

"Per aquest motiu conclou (el pare) que el sospitós és un membre de les Forces de Seguretat de l'Estat i està protegit pel seu sistema".

El cas, que no s'ha resolt en 27 anys, està a punt de tancar-se. Per això, ara Borràs pregunta a Marlaska sobre quines mesures ha pres el Ministeri d'Interior per arribar fins al final i donar una resposta als familiars de la víctima; si aquest ha obert diligències per esbrinar per què es van produir aquestes irregularitats; així com si s'ha fet tot el possible per localitzar el sospitós. "Creu el ministre Marlaska que estem davant d'un cas flagrant de negligència policial?"

Precisament fa un mes, l'Audiència de Barcelona va desestimar el recurs de la família de Pedro Álvarez per reobrir el cas, ja que la sala va considerar que aquest ja ha prescrit perquè fa més de vint anys que es va tancar el sumari, el 1995, contra el principal sospitós, un policia espanyol.