El jutjat d’instrucció número 32 de Barcelona ha admès a tràmit la querella presentada pel president del Parlament, Roger Torrent, i el diputat d’ERC Ernest Maragall pel cas de l’espionatge polític que van patir mitjançant l’spyware Pegasus, segons s'informa des de la Cambra catalana.

Aquest sistema d’espionatge, comercialitzat per l’empresa israeliana NSO Group, només pot ser adquirit per governs i cossos i forces de seguretat dels estats i s’utilitza en la lluita contra el terrorisme i el narcotràfic.

Poc després que transcendís la notícia de l'espionatge a través de Pegasus, es va saber que el CNI disposava d'aquest spyware i l'advocat de Torrent, Andreu Van den Eynde, va explicar havien decidit tirar endavant una querella contra el responsable del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) en el moment en què es va produir l'espionatge, Félix Sanz Roldán.

Així mateix, va reclamar a la ministra de Defensa, Margarita Robles, de qui depèn els serveis d'intel·ligència que obrís una investigació al respecte.

L’atac es va produir l’any 2019 aprofitant una vulnerabilitat de Whatsapp que va afectar 1.400 persones d’arreu del món i permet accedir a totes les dades i missatges del mòbil, a més d’activar el micròfon i la càmera de manera remota.

Torrent i Maragall van denunciar el hackeig davant de les institucions europees i les Nacions Unides.