Togues agitades contra Pedro Sánchez. Ara són els jutges d’instrucció de Madrid, que han aprovat una declaració institucional crítica amb les paraules del president espanyol acusant el magistrat Juan Carlos Peinado d’intentar influir en el 9-J per anunciar a cinc dies de les eleccions europees que cita la seva esposa, Begoña Gómez, a declarar el 5 de juliol com a investigada. Els jutges d’instrucció de Madrid rebutgen les “desqualificacions” que han “escoltat aquests dies procedents dels qui ostenten càrrecs en l’Executiu, fins i tot del mateix president del govern espanyol” i acusen el líder socialista d’intentar “soscavar la confiança dels ciutadans en els jutges de manera constant”, en lloc de “respectar la independència judicial i la separació de poders”. “La llei és igual per a tothom, sense privilegis, i, des d’aquesta premissa, continuarem exercint la nostra funció constitucional, com a integrants del poder judicial, i de servei públic als ciutadans”, reblen.

En una breu declaració de tres paràgrafs, els magistrats mostren el seu “suport” al titular del Jutjat d’Instrucció número 41 de Madrid, Juan Carlos Peinado, “davant els atacs professionals, personals i familiars que està rebent en les últimes setmanes i el qüestionament permanent de la seva tasca jurisdiccional i de la seva independència judicial, a conseqüència d’una investigació concreta”. Es tracta de la investigació a Begoña Gómez per presumpte conflicte d’interessos i corrupció política, una causa que va néixer arran d’una denúncia de Manos Limpias.

La citació a Gómez va suscitar la segona carta a la ciutadania de Sánchez, en la qual el president espanyol atribuïa la citació judicial a la seva esposa a la voluntat “d’interferir en el resultat electoral del 9 de juny”. “Aquesta decisió s’anuncia només cinc dies abans que se celebrin eleccions al Parlament Europeula qual cosa resulta estranya”, sostenia el líder socialista. I afegia una reflexió: “Habitualment, s’ha seguit la regla no escrita de no dictar resolucions susceptibles de condicionar el desenvolupament normal d’una campanya electoral i, per tant, el vot dels ciutadans. En aquest cas, resulta evident que aquesta pràctica no s’ha respectat. Deixo el lector extreure les seves pròpies conclusions”.

El CGPJ reclama “contenció” a Sánchez per no “deteriorar” la democràcia

Just aquest mateix matí, poc abans del pronunciament dels jutges d’instrucció de Madrid, el Consell General del Poder Judicial també ha enviat un toc d’atencióPedro Sánchez. En un comunicat aprovat per unanimitat, la Comissió Permanent de l’òrgan de govern dels jutges, reunida d’urgència, ha fet una “nova crida a la contenció” i a “l’evitació de qualsevol classe de judici d’intencions” que “només contribueix al deteriorament de les institucions i, en definitiva, de la democràcia constitucional de la qual la independència judicial és un dels pilars fonamentals”. El CGPJ, que està en funcions des de fa més de cinc anys, s’ha vist “en la necessitat de recordar que les resolucions judicials mereixen el màxim respecte de tots”.

En el seu escrit, la Comissió Permanent assenyala que les resolucions judicials “estan subjectes a la crítica moderada i racional dels qui discrepin d’elles i a la seva impugnació pels qui estiguin legitimats per recórrer-les a través de les vies legalment establertes”, però subratlla que “mereixen el màxim respecte de tots i, de manera especialment qualificada, pels qui són al capdavant de les institucions, sense cap excepció”.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!