Quatre associacions de jutges i tres de fiscals han posat avui les bases de la reivindicació que començarà el proper mes d'abril si no es reforça la independència judicial i no es modernitza l'administració de la justícia i les condicions dels jutges i els fiscals. Tot és en mans de les Corts Generals, l'executiu de Mariano Rajoy i el Consell General del Poder Judicial.

L'Associació Professional de la Magistratura, l'Associació de Jutges i Magistrats Francisco de Vitoria i Jutges per la Democràcia, i el Fòrum judicial independent, l'Associació de Fiscals, la Unió Progressista de Fiscals i l'Associació Professional i Independent de Fiscals signen un comunicat conjunt en què diuen que el "balanç no pot ser més decebedor" i que "no sembla que hi hagi una majoria clara al parlament espanyol favorable a la reforma de l'òrgan de govern de la Judicatura ni tampoc un projecte d'independència del Ministeri Fiscal, ni un compromís ferm dels grups parlamentaris per arribar a un pacte d'Estat per la justícia després del fracàs de la subcomissió" que es va crear per treballar tots aquests aspectes. 

Les mesures de pressió començaran a l'abril amb una lectura de les propostes. El 14 d'abril hi ha convocada una concertació a Madrid, i a partir d'aquest dia començaran les aturades parcials d'una hora (de 12 h a 13 h) cada dijous de cada mes. Si les negociacions continuen encallades, es convocarà una vaga per al proper 22 de de maig, en què 5.500 jutges i 2.407 fiscals de tot l'Estat espanyol estan cridats a aturar la seva activitat.

La judicatura culpabilitza en part el CGPJ perquè "ha fet cas omís a la nostra proposta sobre nomenaments judicials, d'acord amb criteris de mèrit, capacitat, igualtat de gènere i transparència. I continua sense complir amb la seva obligació legal de fixar les càrregues de treball, tal com li ho recorda la recent sentència de la Sala Social de l'Audiència Nacional", diuen els jutges.

El malestar també s'explica per la càrrega de treball i l'estancament dels mitjans i les retribucions. "El Govern espanyol ha renunciat a incrementar el nombre de membres de la carrera judicial i fiscal a fi d'anar-los equiparant a la mitjana europea, i no hi ha rastre de la racionalització de la planta judicial i fiscal, la qual cosa evitaria la precarització de les darreres promocions", exposa el comunicat conjunt.

"Tampoc s'ha convocat la taula de retribucions que s'ha de reunir per llei cada cinc anys per reclamar les millores salarials que permetin la recuperació de les retallades dels últims vuit anys. Només cal recordar que l'any 2010 es van veure reduïdes les retribucions molt per sobre de la funció pública, amb el pagament irrisori de guàrdies de jutges i fiscals. No es fa res per millorar el procés de digitalització, i en particular la seva aplicació desigual al territori nacional ", afegeixen.