La majoria de les associacions de jutges i fiscals han exigit avui al Govern espanyol que assumeixi davant de la justícia belga la defensa de l'instructor de la causa del "procés", Pablo Llarena, alhora que PP i Ciutadans han mostrat el seu suport al magistrat i han criticat la posició de l'Executiu davant del cas.

La vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, va assegurar ahir que l'Executiu defensarà la jurisdicció d'Espanya en la demanda civil contra Llarena del president Carles Puigdemont i els quatre consellers que van marxar amb ell a Bèlgica, però va deixar clar que l'empara legal i el suport al jutge, que ha de comparèixer el dia 4 de setembre, li correspon al propi Poder Judicial.

En un comunicat conjunt, l'Associació Professional de la Magistratura, Associació Judicial Francisco de Vitòria, Fòrum Judicial Independent, Associació de Fiscals i Associació Professional Independent de Fiscals han acusat l'Executiu d'"abandonament de funcions".

Han exigit al Govern que assumeixi la defensa de Llarena davant de la justícia belga alhora que han defensat la integritat dels jutges espanyols, la independència del poder judicial i la immunitat de la jurisdicció espanyola, que no pot ser fiscalitzada pels tribunals d'un país estranger "valent-se a més de vies que incorren en clar frau de llei".

A més, han recordat que en un informe de l'Advocacia de l'Estat de fa uns dies es va entendre que "es presentaven els requisits contemplats en la Llei d'Assistència Jurídica a l'Estat perquè Espanya, a través del Ministeri de Justícia, es personés davant dels jutjats i tribunals belgues en aquest assumpte".

Els fiscals, també

Per la seva part, la Unió Progressista de Fiscals (UPF) ha considerat en un comunicat que l'Estat s'ha de personar en el procediment obert a Bèlgica per defensar la immunitat de jurisdicció dels tribunals espanyols.

L'UPF ha ratificat el seu compromís en la defensa de la "sobirania i independència de la jurisdicció espanyola" i ha qualificat d'"absolutament inassumible" i "completament improcedent l'intent de fiscalitzar o jutjar, davant d'òrgans judicials estrangers, l'activitat jurisdiccional desenvolupada per un magistrat espanyol en el ple exercici de les seves funcions".

La sobirania espanyola, en qüestió

Segons diverses fonts jurídiques consultades, el que realment s'està qüestionant és la jurisdicció i la sobirania espanyola i afirmen que la demanda es refereix a l'activitat jurisdiccional del magistrat i no a qüestions privades ni a declaracions fetes en la seva condició de ciutadà.

No es tractaria, per tant, de defensar a Llarena, sinó a la mateixa nació i les mateixes fonts precisen que és impossible separar la funció jurisdiccional d'aquest jutge del Tribunal Suprem com a instructor de la causa -en la que són processats els cinc líders independentistes fugits que li van demandar- de les manifestacions que li atribueixen en la demanda.

Des dels partits, el secretari general del PP, Teodoro García Egea, s'ha referit avui a l'assumpte afirmant que "Pedro Sánchez és el millor advocat de Puigdemont contra el jutge".

Així mateix, ha anunciat que el seu partit promourà accions de suport a Llarena en el Congrés, en el Senat i al carrer.

També el president de la Comunitat de Madrid, el 'popular' Àngel Gallard, ha acusat el Govern socialista de "deixar tirat el jutge que defensa la Constitució davant els colpistes".

A través del seu compte a Twitter, Garrido ha escrit: "aquest és l'ordre lògic de les coses per al Govern socialista: en primer lloc, rebre amb honors a la Moncloa qui dpna suport als colpistes escapats -en al·lusió al president català, Quim Torra- i, en segon lloc, deixar tirat al jutge que defensa la Constitució davant els colpistes".

La portaveu de Ciutadans en l'Ajuntament de Madrid, Begoña Villacís, ha assegurat que el seu partit està "molt decebut" amb el Govern per "no prestar defensa" al jutge Llarena a Bèlgica, assumpte pel qual exigiran una compareixença "immediata" a l'Executiu de Pedro Sánchez. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, a través del seu compte de Twitter, ha recalcat: "Sánchez abandona els qui defensen l'Estat a Catalunya".

"El lloguer de Moncloa és massa car per a Espanya: un Govern interí claudicant davant dels supremacistes que van donar un cop d'Estat contra la nostra democràcia. Els espanyols han de prendre la paraula", ha afegit Rivera juntament amb l'etiqueta #Elecciones ya.