Quatre joves del Camp de Tarragona han estat jutjats per la seva participació en les protestes postsentència del procés l'octubre de 2019. Els encausats s'enfronten a penes d'entre 12 i 18 mesos, acusats pels delictes de desordres públics, atemptats contra l'autoritat, danys i lesions. L'associació Alerta Solidària assegura que no s'ha aportat cap "prova concloent" i que les acusacions es basen en "atestats falsos" dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional. En aquest sentit, han recordat que la "macrocausa contra l'independentisme" va sumar 18 causes, de les quals 14 van quedar arxivades. El judici ha començat aquest dilluns al jutjat penal número 1 de Tarragona, on gairebé 50 persones s'han concentrat per expressar-los el seu suport. 

Suport als acusats

Els quatre joves han arribat als jutjats prop de dos quarts de deu d'aquest dilluns rebuts amb crits de 'No esteu sols' i aplaudiments per parts dels participants en la concentració convocada des de les 9:00 hores per donar-los suport. Tots formen part dels divuit investigats en la causa instruïda pel Jutjat d'Instrucció número sis de Tarragona, que va arrencar fa més de tres anys a conseqüència dels aldarulls i els disturbis que hi va haver després de la sentència de l'1-O. "Aquella nit—16 d'octubre de 2019—va haver-hi fins a catorze detencions, una d'elles un menor d'edat, tot això s'ha conformat en una macrocausa contra divuit persones, d'aquestes catorze es van arxivar", ha subratllat Lluís Madurell, membre d'Alerta Solidària.

protestes jutjat camp de Tarragona sentencia 1 o
Concentració de suport als quatre joves encausats per la participació en les manifestacions postsentència / ACN

Madurell ha defensat que els encausats van protestar de forma "pacifica" en les manifestacions postsentència i que no han comès cap dels delictes pels quals se'ls jutja. Ell, que va ser un dels divuit encausats, ha denunciat la criminalització del moviment independentista. "En el meu cas es va arxivar, però segueix per a ells, igual que per centenars de joves que també s'enfronten a judicis i a peticions totalment desorbitades, no només per ser independentistes, sinó per ser antifeixistes i feministes; la repressió és molt àmplia i ens afecta a tots, només ens queda continuar lluitant i plantar cara a la repressió", ha defensat. A banda, ha denunciat que no hi ha cap prova concloent contra els acusats, i segons denuncia les acusacions es basen en els atestats policials conjunts dels Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional, els quals, diu, utilitzen arxius de persones activistes per a "reprimir-los".

protestes jutjat Tarragona
Participants en la protesta de suport davant els jutjats de Tarragona / ACN

"Esperem la seva absolució, total i absoluta, i que es faci un toc d'atenció a tots els serveis de seguretat perquè estan duent a terme tota una campanya de criminalitzar al jovent mobilitzat i fan servir tota mena de mecanismes, ja sigui aquesta falsedat que ens trobem en els atestats d'assignar a persones que estaven en una manifestació un seguit de delictes que no van cometre", ha conclòs Madurell.