Una jutge de Barcelona investiga conseller Raül Romeva, l'exsecretari del Diplocat Albert Royo i el secretari de Govern, Víctor Cullell, a més d'altres set càrrecs de la Generalitat, per malversar fons públics per "internacionalitzar" el procés.

La investigació -que ha avançat el diari ARA- deriva d'una querella que la Fiscalia va presentar en els jutjats de Barcelona arran d'un informe del Tribunal de Comptes de 2019, pels delictes de prevaricació, malversació de fons i falsedat en document oficial. En una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, la titular del jutjat d'instrucció número 18 de Barcelona ha acordat citar com investigats als càrrecs del Govern, acusats de desviar fons públics de la Conselleria d'Exteriors entre els anys 2011 i 2017 per "internacionalitzar el dret a decidir", mitjançant subvencions i contractacions de treballs acadèmics suposadament "arbitràries".

Albert Royo ACNL'ex secretari del Diplocat Albert Royo en una imatge d'arxiu / ACN

Elevades multes i penes de presó

La jutgessa que porta el cas, Carmen García, investiga si van contractar treballs i estudis per crear les estructures d'una Catalunya independent. Per tot això, els cita a declarar pels presumptes delictes de prevaricació, malversació de fons i falsedat en document oficial. Aquests van associats a elevades penes tant de presó com abundants multes.

https://www.elnacional.cat/uploads/s1/14/12/82/14/instruccio-18-auto-incoacio-previes-exterior-proces.pdf

A banda de Rómeva, Royo i Culell, la magistrada també ha citat a declarar a Roger Albinyana (ex secretari d’Afers Estrangers), Teresa Prohias (ex directora de serveis), Aleix Villatoro (ex secretari general d’Exteriors), Raül RomevaRoser Clavell (secretària general del Diplocat entre el 2012 i el 2013), Manuel José Vila Motlló (ex director General de Cooperació al Desenvolupament), Gerard Martí Figueras (ex secretari general de l’esport) i Antoni Reig (ex director del Consell Català de l’Esport).

D'altra banda, aquest dijous, Royo també ha anunciat en el seu compte de Twitter que el Tribunal de Comptes li ha reclamat 4,5 milions d'euros per "l'acció duta a terme com a secretari general del Diplocat entre 2013 i 2017".   Al detall, indica que aquesta quantia es deu que aquest organisme considera que "la meitat de la feina feta era inconstitucional". També, ha afegit que li obren un segon cas penal per tot plegat, a més del que ja té obert pel referèndum de l'1 d'octubre.

El 31 d'octubre de 2017, el govern espanyol va destituir a Royo com a secretari general del Diplocat  en aplicació de l'article 155 de la Constitució, que havia entrat en vigor la setmana anterior. La notícia sobre la destitució la va confirmar el mateix Royo en una piulada al Twitter. "Moncloa m'ha cessat com a Secretari General del Diplocat. Ha estat un plaer treballar pel país durant aquest temps i fer-ho al costat d'un equip genial", va escriure.