El jutge de l'Audiència Nacional que instrueix el 'cas Koldo', Ismael Moreno, ha assenyalat que el troià que la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil va introduir en dispositius dels investigats no va ser una mesura desproporcionada ni excessiva i rebutja, per tant, el recurs presentat contra aquest mètode pel presumpte aconseguidor de la trama i president del Zamora CF, Víctor de Aldama. En la seva interlocutòria, al qual ha tingut accés Europa Press, Moreno es remet al sostingut pel fiscal anticorrupció Antonio Romeral sobre aquest tema per desestimar la pretensió de Aldama, i eleva l'assumpte a la Sala penal atès que el recurs era subsidiari d'apel·lació. A més, explica que a causa de la dificultat d'aquesta mena de registre remot finalment no es va executar per problemes tècnics

Informe del fiscal

En l'informe del fiscal, s'explica que De Aldama a l'efecte de tractar de justificar aquest eventual excés o desproporció de la mesura "no aporta argument o cap justificació que li pugui servir de manteniment", ja que "simplement es limita a enumerar les resolucions dictades pel jutjat acordant la pràctica de mesures de recerca tecnològica". Cal recordar que el jutge va permetre a l'UCO l'octubre de 2023 instal·lar un programari que permetés de manera remota i telemàtica l'examen a distància i sense coneixement del seu titular o usuari de la informació continguda o emmagatzemada en una sèrie de dispositius. Aquesta mesura aconseguia tant a de Aldama com a Koldo García --exasesor de l'exministre José Luis Ábalos--, i a Juan Carlos Cueto --presumpte 'cervell' de la trama--.

El fiscal matisa que "no hi ha dubte que amb els registres remots es produeix una intromissió molt més intensa que amb els registres directes", la qual cosa reflecteix en les exigències que estableix la seva regulació. I afegeix que la possibilitat d'interceptar comunicacions telemàtiques que brinda la diligència de registre remot d'equips informàtics "és una tècnica, d'ordinari, bastant més complexa que altres formes d'intercepció de comunicacions".

Classificació de secret

D'altra banda, el fiscal explica que la resolució judicial que acordava la mesura precisava degudament "l'objecte del registre, el seu abast, la forma d'accés al sistema mitjançant la instal·lació d'un programari, els agents autoritzats per a l'execució de la mesura, i l'autorització per a realitzar còpies i conservar-les". I davant la crítica de l'investigat que no s'esmenta el nom del programari utilitzat, respon el fiscal que "si no s'especifica és perquè no és un programa d'accés públic, es tractava d'un troià". Al que suma que segons l'acord de Consell de Ministres de 6 de juny de 2014 se li atorga la classificació de secret a l'estructura, organització, mitjans i tècniques operatives utilitzats en la lluita contra la delinqüència organitzada per les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!