Transparència zero. El jutge de l’Audiència Nacional Manuel García Castellón ha decretat avui la pròrroga del secret de les investigacions sobre els organitzadors de la plataforma  anònima Tsunami Democràtic un altre mes. La causa està secreta des del seu inici, i va ser oberta arran de les mobilitzacions convocades per Tsunami, la tardor del 2019. Ara, amb la confirmació de l’espionatge massiu a l’independentisme català amb el programari Pegasus i admès parcialment pel Centro Nacional de Inteligencia (CNI), se sospita que la investigació de la Guàrdia Civil a Tsunami, dirigida pel titular del jutjat Central d’Instrucció 6 de l’Audiència Nacional, i la dels serveis de l’Estat siguin la mateixa o es nodreixin dels mateixos recursos.

 La sala penal de l’Audiència Nacional va validar, el març passat, les pròrrogues del secret dictades per García Castellón perquè les realitza "correctament",  en aprovar-les mes a mes, i perquè està a l'espera de la resposta de “comissions rogatòries”, és a dir, que s’ha demanat auxili judicial a un o diversos països, i que encara "s’analitzen els dispositius" comissats. Per tant, si el magistrat ha tornat a prorrogar la causa  es dedueix que és perquè encara no ha tingut resposta de la investigació sol·licitada a l’estranger.

Volhov

L’empresari Oriol Soler, a través del seu advocat Benet Salellas, és qui va demanar a la sala penal de l’Audiència Nacional, que ordenés al jutge l’aixecament del secret per falta de motivació i perquè "el secret sine die vulnera el dret de defensa”.  Soler presenta recurs cada mes contra la pròrroga. Soler és una de la desena de persones detingudes la tardor del 2020 en l’anomenada operació Volhov, ordenada pel titular del jutjat d’instrucció 1 de Barcelona, sobre el suposat finançament il·legal de l’independentisme català i a l’exili. A l’estiu passat, el magistrat Joaquín Aguirre va derivar una part de la investigació a Madrid perquè l'hi va reclamar el jutge García Castellón. Els altres investigats derivats a l’Audiència Nacional són l’exconseller d’ERC Xavier Vendrell; l’exdirigent de CDC David Madí; el cap de l’Oficina de Puigdemont, Josep Lluís Alay; l'informàtic Jaume Cabaní, Josep Campmajó i Marta Molina. Tots ells també continuen investigats en la causa de Volhov. La llista d'investigats en la causa de Tsunami ha estat molt àmplia i en alguns casos s'ha arxivat sense que la persona en tingui coneixement, segons fonts judicials.

Pegasus

A més, amb la investigació del grup Citizen Lab, s'ha descobert que entre les 65 persones de l’entorn de l’independentisme català que confirmen com a espiades amb Pegasus, hi ha persones investigades en les causes judicials de Volhov i de Tsunami,  com és el cas de Xavier Vendrell, David Madí i Josep Lluís Alay. Amb el manteniment del secret a l’Audiència Nacional,  els investigats - de Tsunami no poden aclarir si l’espionatge del CNI ha estat compartit al jutjat. La motivació és la mateixa:  les mobilitzacions contra la sentència del Suprem als independentistes catalans, com la de l’aeroport i  la de la Jonquera, van fer témer als organismes de l’Estat espanyol i van activar tota mena d’investigació i els serveis d’intel·ligència, segons va reconèixer llavors el president Pedro Sánchez.

Paral·lelament, s’espera que el fiscal de delictes informàtics de Barcelona, amb consulta als seus superiors,  es pronunciï sobre si les querelles d’Òmnium i la CUP contra l’empresa NSO per l’espionatge s’han de sumar a la investigació oberta el 2020 per Pegasus en el jutjat d’instrucció 32 de Barcelona. De les querelles de l’ANC i ERC, que demanen que s’acumulin al jutjat d’instrucció 32, tampoc se’n sap res.