El pròxim dilluns 11 de març farà 20 anys de l'atemptat gihadista a Madrid, el segon més mortífer d'Europa. Uns atacs que van deixar un total de 193 víctimes i uns 2.000 ferits. Aquells atacs, a tres dies d'unes eleccions espanyoles, van provocar la pèrdua de la Moncloa per part del Partit Popular, que van recular en gairebé 40 diputats. La seva mala gestió de l'atemptat, culpant a ETA dels atacs terroristes i mantenint-ho tot i les evidències, van marcar un abans i un després. El jutge de l'Audiència Nacional, Javier Gómez Bermúdez, va ser qui es va encarregar del procés judicial que derivaria a la condemna de 18 persones en l'atemptat terrorista tres anys més tard. El jutge ha revelat que "un 95% dels jutges" van tenir clar que ETA no hi tenia res a veure "més o menys" al final del matí d'aquell mateix dia 11. 

Sobre Aznar: "Va mentir"

Sobre Aznar, ha assegurat en una entrevista a Rac1 que "va mentir". "O no es van voler conformar amb tot el que anava sent evident. S'aferraven a una esperança vana", ha subratllat aquest dimecres. Bermúdez admet que va rebre pressions "a través de coloms, d'amics, coneguts o companys que et porten un missatget". Pel que fa al judici, explica que no va passar por perquè ja estaven "acostumats" als atemptats d'ETA, mentre que reconeix que va ser molt intens emocionalment i que havien d'evitar que afectés el judici. 

Un dia molt dur per a ell va ser quan es va produir el suïcidi de la dona de Rodolfo Ruiz, un policia que va ser víctima de les teories conspiranoiques que veien a ETA darrera de l'11-M i que el van acusar d'haver creat proves falses per implicar el gihadisme. "Terrible, no tinc paraules, no vam voler manifestar-nos perquè no hi havia res a dir. És la manifestació crua i dura del que es va fer amb aquell atemptat", ha explicat Bermúdez. Així mateix, reconeix que ell era partidari de posposar les eleccions i opina que "es va destrossar les víctimes amb la divisió política". 

Admet que canviaria alguns paràgrafs

Bermúdez recorda, alhora, en una entrevista a Efe que durant el judici no hi va haver conflicte i ell seguia fent la seva vida normal. Anant a esquaix a primera hora i anant a l'Audiència amb total normalitat. Tot i això, no respon a la pregunta sobre si va rebre amenaces. Bermúdez admet que canviaria alguns paràgrafs de la sentència. "Haurien de ser una mica més extens. Sempre se t'escapen errors de concordança i alguna falta d'ortografia", explica el jutge, que subratlla en el fet que ha quedat tot esclerificat. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!