Arxivada. El titular del jutjat d’instrucció 1 de la Seu ha arxivat la investigació contra l’independentista Tomàs Sayes, exmembre del secretariat nacional de l’ANC, pel delicte de seguretat viària, dos anys després de ser detingut pels Mossos d’Esquadra, que van assegurar que va liderar l'acció de protesta contra l'empresonament del raper Pablo Hásel, detingut per la policia catalana, segons informa aquest dilluns Alerta Solidària. La protesta va ser el 19 de febrer de 2021 a l’N-260, a l’altura de Prullans, a la carretera que va de Bellver de Cerdanya a la Seu d’Urgell, on es va calar foc a una barrera de pneumàtics. La policia catalana va detenir Sayes el 23 de març, i un any després va ser citat als jutjats i l’activista no s’hi va presentar davant del jutge, tot i que era davant la seu judicial, amb el suport del CDR de Cerdanya. Per aquesta desobediència va ser detingut dos cops -un, a la frontera amb Andorra i l’altre a Terrassa, passant la nit a calabós, en tots dos casos-   fins que finalment el jutge José Molina ha decretat el sobreseïment provisional de la investigació en afirmar que de les actuacions executades, "no apareix degudament justificada la perpetració del delicte" que va motivar l'obertura d'aquesta investigació, arran d'un atestat dels Mossos.

Davant aquesta resolució, els col·lectius d’Alerta Solidària, CDR Cerdanya, Ateneu Popular de Cerdanya i Solidaritat Cerdanya han fet un comunicat, en el qual expressen “tot el suport” a Tomàs Sayes “i a totes les persones que malgrat que la repressió política no s’arronsen i segueixen creant xarxa, i lluita per la llibertat dels Països Catalans”. A més de mostrar el seu rebuig “per les polítiques d’assetjament i criminalització” dels Mossos, i la “hipocresia institucional” amb el cas de Pablo Hasel, que continua empresonat. Tomàs Sayes ja havia estat detingut el 2019 dos cops per les mobilitzacions del 2019 contra la sentència als líders independentistes.

Dues causes més arxivades

Dels casos anteriors, Tomàs Sayes també va ser detingut per la gendarmeria a l’AP-7, el Pertús, el 2019, la seva causa va quedar ràpidament arxivada a la part francesa, mentre els manifestants a la banda de l’Estat espanyol han hagut d’esperar anys fins a aconseguir que el seu procediment quedés tancat, i on s'havien arribat a investigar uns 200 manifestants. Va ser clau una resolució de l’Audiència de Girona, vers una cinquantena de manifestants a Salt, pels mateixos fets. Sayes va ser detingut, novament, el 7 de febrer de 2019, quan llavors era membre del secretariat nacional de l'ANC, que va decidir no presentar-se a declarar als jutjats de Puigcerdà. Els Mossos el feien responsable de la marxa per la llibertat dels presos polítics el març de 2018, entre Alp i Das, perquè passava per davant de la residència del jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena.  Aquesta causa tampoc ha quedat en res.