Militars uniformats no podran participar en el saló Expojove de Girona. Així ho ha determinar l'Audiència que ha estimat un recurs presentat per la Fira de Girona i ha tombat la sentència d'un jutjat de la ciutat. El tribunal conclou que l'uniforme és un element bèl·lic, perquè va "indissolublement associat" a les forces armades i a la seva "facultat d'entrar en combat" i veta la seva presència a la mostra.

La presència dels militars al saló Expojove de Girona ha portat cua. Tanta, que l'afer ha acabat als jutjats. Ara fa dos anys, Fira de Girona va canviar el seu codi ètic per evitar que l'Exèrcit exhibís elements bèl·lics a l'estand (com pòsters i fulletons) i que els militars hi anessin vestits d'uniforme. L'Exèrcit, d'entrada, es va avenir a portar indumentària civil. Però un cop el certamen va haver obert portes, els militars es van canviar i es van posar l'uniforme. Això va comportar que Fira de Girona els sancionés, perquè havien contravingut el codi ètic, i els hi impedís participar al saló durant tres anys.

crema fotos exercit expojove Girona contra exèrcit ACN

Via judicial

El Ministeri de Defensa va recórrer a la via judicial. El focus del litigi girava al voltant de l'article 5.2 del codi ètic que, literalment, impedeix als estands "exhibir elements que atemptin contra la pau i els drets humans" o difondre "elements bèl·lics i que fomentin la violència".

La primera sentència va arribar aquest febrer passat. El jutjat de primera instància 1 de Girona va anul·lar el redactat de l'article, va tirar enrere la sanció i, en conseqüència, va permetre que l'Exèrcit enviés soldats uniformats a l'Expojove. Fira de Girona va recórrer la sentència davant l'Audiència.

Ara, la Secció Segona ha donat un tomb de 180 graus a la situació. L'Audiència estima en part el recurs de la Fira i tira enrere l'anul·lació de l'article del codi ètic. És a dir, que el redactat inicial és plenament vigent. El tribunal resol que l'uniforme militar és un element bèl·lic, perquè va "indissolublement associat" a les forces armades "i a la facultat que només a elles se'ls atribueix de poder fer ús de la força física i d'entrar en combat si així ha de tenir lloc en situacions de conflicte o guerra". La sentència, a més, avala l'actuació de Fira de Girona –excepte en allò referent a la sanció a l'Exèrcit- perquè subratlla que, "en tot moment, s'ha ajustat a la normativa".

 

L'Audiència també destaca que la presència de soldats uniformats a l'estand va generar "protestes i pintades de rebuig", que van suposar "un perjudici" per a la Fira i la resta d'expositors. I que, en aquest sentit, la decisió de vetar elements bèl·lics troba "una justificació addicional que no cal menysprear", perquè la Fira "té entre les seves funcions la de vetllar pel correcte desenvolupament" del certamen Expojove.

L'alcaldessa Marta Madrenas ha reclamat al PSOE i al Ministeri de Defensa que no recorrin la sentència, perquè és "justa i lògica". L'alcaldessa, amb la sentència a la mà, ha explicat si l'Exèrcit volgués participar a l'edició de l'Expojove del 2020 ho hauria de fer amb indumentària civil. ha afegit que ara es veurà si les forces armades són "coherents", perquè "sempre han mantingut que sense uniforme era impossible fer-ho". Per últim , l'alcaldessa ha subratllat que posaran la sentència a disposició de l'Ajuntament de Barcelona (on la presència de l'Exèrcit al Saló de l'Ensenyament també ha generat polèmica).