La Fundación Nacional Francisco Franco, insòlita entitat que es dedica a exaltar la figura i el llegat històric d'un dictador, ja no podrà recórrer més els canvis del nomenclàtor madrileny, una vegada, segons avança SER, el Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha dictat una sentència en la qual estableix que aquesta fundació no té dret a recórrer totes i cada una de les retirades de noms lligats a la dictadura del nomenclàtor de la capital espanyola en entendre que no està legitimada per a això.

A més, el TSJM avala que l'Ajuntament de Madrid canviés el 2017 els noms de la Travessia del General Franco i la plaça del Caudillo el 2017 en una resolució que arriba en una setmana en què s'han conegut resolucions del mateix tribunal que han obligat a mantenir els carrers per als Caídos de la  División Azul i també per a José Millán Astray, fundador de la Legió.

El plet sobre els noms dels carrers va arrencar al jutjat contenciós 23 de Madrid per un recurs de la Fundación Franco contra la decisió del consistori madrileny de retirar més de 50 noms lligats al franquisme del nomenclàtor de la capital espanyola durant el mandat de Manuel Carmena.

Ara, el jutge considera que la fundació d'exaltació al dictador només podrà recórrer retirades lligades estrictament a Franco, ja que considera que el "vincle entre les finalitats de la Fundación i el canvi de nom d'uns carrers de la ciutat de Madrid, és tan difús que ens ha de portar a apreciar la falta de legitimació activa de la Fundación". Els jutges estimen així la petició realitzada per la Federació Estatal de Fòrums per la Memòria i de la Plataforma contra la Impunitat del Franquisme.

A més, sempre segons la SER, la sentència avala els canvis en dos noms lligats directament a la figura del dictador: la Travessia del General Franco i la plaça del Caudillo, ja que "la denominació d'aquests dos carrers en qüestió suposa una exaltació de les tres fites històriques" que preveu la llei de Memòria Històrica, "en resultar inevitable relacionar Francisco Franco amb la guerra civil i amb el règim polític sorgit d'ella".

Precedent el 2015

Segons el mitjà citat, no és la primera ocasió en què els tribunals paren els peus a la Fundación Franco i se li indica que no pot qüestionar davant de la Justícia qualsevol cosa que tingui a veure amb el dictador. Ja el 2015 l'Audiència de Madrid va decretar la seva falta de legitimitat per defensar Franco en els tribunals denunciant diverses vegades a l'artista Eugenio Merino per les seves obres exposades a Arco utilitzant el cos del dictador.

 

Imagen principal: Retrato del dictador Franco / Biblioteca Virtual del Ministerio de Defensa