La Justícia espanyola està quedant exposada al món per primera vegada. Alemanya s'haurà de pronunciar en les pròximes setmanes sobre la petició d'extradició del president Carles Puigdemont dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena, amb una decisió que serà a la pràctica una valoració internacional de la Justícia espanyola. La decisió del Tribunal d'Schleswig-Holstein servirà de barem per a la Justícia belga, la de la Gran Bretanya i la Suïssa.

En aquest escenari tan delicat, avui ha irromput a més a l'escena internacional la polèmica sentència de l'Audiència de Navarra sobre el cas de La Manada, que desestima l'acusació de violació i la deixa en abusos sexuals. La notícia ha estat recollida pels principals mitjans de comunicació internacionals, sovint amb un to crític i fins i tot amb referències a l'Espanya negra. Just tot el contrari del que necessitaria ara la Justícia espanyola davant les peticions d'extradició dels exiliats, ja que li convé aparèixer amb una cara homologable a les grans democràcies europees.

El cas del Frankfurter Allgemeine Zeitung és significatiu. El principal diari alemany s'ha preguntat obertament si a Espanya "no desapareix la Macho-Kultur". Aquesta és l'expressió espanyola que utilitzen a Alemanya per definir el masclisme, i que surt de la idea atàvica d'Espanya com un país de toreros i Carmens de Bizet.

El rotatiu es mostra corglaçat amb les "espantoses xifres" d'agressions sexuals a Espanya. "L'any passat 46 dones van ser assassinades per la seva parella o excompany. Segons informes periodístics, hi ha hagut més de 500 morts des del canvi de mil·leni. Les autoritats han rebut més de 142.000 denúncies, 42.000 dones s'han registrat com a víctimes i 15.800 homes han estat condemnats", detalla. 

La BBC no ha estat menys. Ha fet un repàs de qui formava part de La Manada, recordant que entre els seus membres hi ha un professional de l'Exèrcit i un guàrdia civil. En fer el recompte dels membres de La Manada, l'emissora britànica ha afirmat que entre ells hi ha "Antonio Manuel Guerrero: un oficial de la Guàrdia Civil, nascut el 1989, de qui es creu que ha gravat sis vídeos. També va admetre que va robar el telèfon de la víctima". I afegeix que un altre dels condemnats és "Alfonso Jesús Cabezuelo, de 29 anys: un oficial militar, de qui es creu que ha gravat un vídeo". No s'ha estat de recordat que els fets jutjats es van produir "al famós festival de toros de San Fermín".

The New York Times, el diari més global, ha indicat que la sentència ha estat especialment polèmica "en un cas que ha estat vist com un indicador dels drets de la dona a Espanya".

"Els cinc homes es referien a la seva banda com La Manada, un terme habitualment utilitzat per referir-se a una bandada de llops, una descripció que per si sola es va convertir en un símbol del masclisme agressiu que pateixen les dones a Espanya, per a les organitzacions feministes", afegeix sense embuts.

Le Monde ha titulat "ràbia a Espanya després de la condemna per abusos sexuals de La Manada de Pamplona". El diari francès destaca que el fet que la defensa dels acusats va contractar un investigador privat per seguir la víctima poc abans del judici. "Durant les audiencies es van difondre imatges de la jove somrient amb les seves amigues, proves, segons la defensa, que no estava patint cap drama", afegeix amb visible sorpresa.